Kirjasto - suomi -sanakirja

Kirjaston henkilökunnan käyttämät ammattitermit eivät aina avaudu asiakkaille. Siksipä ajattelimme kerätä tähän yleisimpiä sanoja ja niiden selityksiä helpottamaan asiointia.

Aineistotietokanta - hakemisto, jossa on kaikki kirjastossa oleva materiaali ja aineisto. Tietokantaa voit selata esimerkiksi aineiston nimen, tekijän tai muiden hakukriteerien mukaan. Aineistotietokantaan pääset kotoasi netin kautta osoitteessa kirkes.finna.fi. Kirjastossa on muutamia hakukoneita jotka ovat pelkästään aineistohakua varten, niillä et voi tehdä muuta.

Apuvälineet - Kirjastosta löytyy aulan esteettömän sisäänkäynnin luota rollaattori, jota meillä asioidessasi voit vapaasti käyttää. Esteetön sisäänkäynti on kirjaston Järvenpää-talon puoleinen sisäänkäynti. Lisäksi kirjastosta löytyy lainaan lukulaseja, jos omat unohtuivat kotiin. Lisäksi lehtisalista löytyy suurennuslasi ja Tyyni Tuulio-salissa on induktiosilmukka.

Asiakastietokoneet - Asiakaskoneilla on internetyhteys, tulostusmahdollisuus sekä Office-ohjelmapaketti. Asiakaskoneilla voit siis netin selaamiseen lisäksi työskennellä. Osa työasemista on varattavia, osa jonotuskoneita. Kaikilta musiikkiosastolla sijaitsevilta aikuisten asiakaskoneilta voit tulostaa mustavalko- ja väritulosteita. Tulosteet ohjautuvat kopiokoneelle. Samalla laitteetta voit ottaa valokopioita ja skannata. Kaikkiin näihin toimintoihin tarvitset tulostustarran, joita myydään asiakaspalvelupisteellä. Lastenosaston koneet on tarkoitettu alle 15-vuotiaille ja niiltä ei voi tulostaa.

 Asiakastunnus - kirjastokortin viivakoodin alapuolella oleva numerosarja. Asiakastunnus on jokaisessa kortissa yksilöllinen ja sitä tarvitaan, kun etsitään asiakkaan tietoja tietokoneelta. Jos haluat kirjautua kirjaston asiakastietokoneille tai kirjautua verkkokirjastossa omiin tietoihisi, asiakastunnuksen lisäksi tarvitaan henkilökohtainen tunnusluku.  Sen saat kirjaston henkilökunnalta (muista henkilöllisyystodistus).

Asiasanat -  valikoituja sanoja ja termejä, joita käytetään kuvaamaan kirjojen, elokuvien, äänikirjojen ja muun aineiston sisältöä tietokannoissa. Asiasanojen avulla voidaan etsiä tietoa tietystä aiheesta.

Automaatit - Omatoimialueella eli kirjaston aulassa on automaatteja, joilla voi sekä lainata että palauttaa aineistoa. Lisäksi kirjastosalissa ja lastenosastolla on automaatteja lainaamista varten. Automaateilta voit myös tarkistaa omat yhteystietosi ja mahdolliset kertyneet maksut. Seuraa näytön ohjeita, sillä automaatit opastavat käyttäjää toiminnoissaan. Myös henkilökunta autaa mielellään. Lainatessasi ja tarkistaessasi tietojasi tarvitset aina kirjastokortin ja tunnusluvun. Mikäli olet lainaamassa aineistoa, jossa on ikäraja, automaatti tunnistaa käyttäjän iän. Et voi lainata aineistoa, jonka ikäraja ylittää ikäsi.

Celia-kirjasto – Saatavuuskirjasto Celia on äänikirjapalvelu kirjaston asiakkaille. Celia-kirjaston palveluita voivat käyttää kaikki, joille painetun tekstin lukeminen on hankalaa. Celian valikoimassa on jo yli 40 000 äänikirjaa

  • uutuuksia, klassikoita ja kaikkea siltä väliltä – myös oppikirjoja
  • kirjoja kaikenikäisille lukijoille vauvasta vaariin
  • koskettelu – ja pistekirjoja.

Celian äänikirjoja voi kuunnella mobiililaitteilla, tietokoneella, cd-soittimella tai Celiasta saatavalla Daisy-soittimella. Tunnukset ja käyttöoikeus Celia-kirjaston palveluihin saat haastattelussa, jonka voit sopia aikuisten asiakaspalvelussa.

Digiapua ja -opastusta - Kirjastosta saat apua ja tukea sekä kirjaston laitteisiin että henkilökohtaisiin digilaitteisiin ja sovelluksiin. Henkilökunta opastaa kirjaston laitteiden ja e-palveluiden peruskäyttöön asiakaspalveluaikoina. Arkisin kirjastolla palvelee datanomiharjoittelija, joka auttaa myös henkilökohtaisten digilaitteiden kuten älypuhelimien ja tietokoneiden kanssa. Lisäksi kirjastolla järjestetään Enter  ry:n digiopastuksia senioreille. Tarkemmat ajat ja tiedot löydät kirjaston Tapahtumat ja ajankohtaiset-sivulta.

E-aineistot – eli sähköiset aineistot ja palvelut. Kirjasto tarjoaa asiakkailleen lukuisia e-palveluja, joissa voit ilmaiseksi lukea e-kirjoja ja aikakauslehtiä, kuunnella äänikirjoja, katsella elokuvia, nauttia musiikista tai opetella soittamista ja laulamista. Paikan päällä kirjastossa luettavissasi on yli 200 kotimaista e-sanomalehteä. Valtakunnallinen E-kirjasto on kaikille avoin sähköinen palvelu jonne rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella eli mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. E-kirjastoa käytetään omalla sovelluksellaan jonka voi ladata omalle puhelimelleen. 

Eräpäivä - lainan viimeinen palautuspäivä. Lainan voit palauttaa milloin tahansa ennen eräpäivää. Eräpäivän jälkeen palautetusta materiaalista peritään myöhästymismaksu.

Hankintaehdotus - jos kirjaston kokoelmista ei löydy etsimääsi kirjaa, levyä tai muuta aineistoa, voit tehdä kirjastolle hankintaehdotuksen. Kaikki hankintaehdotukset huomioidaan, mutta kaikkia toivomuksia emme valitettavasti pysty täyttämään. Hankintapäätös riippuu aineiston hinnasta ja saatavuudesta: vanhempaa aineistoa ei välttämättä ole saatavilla mistään. (Katso myös kaukolaina.)

Hyllytys - henkilökunta hyllyttää eli laittaa hyllyihin paikoilleen luokittain ja aakkoselliseen järjestykseen kaiken aineiston, jonka asiakkaat ovat palauttaneet. Hyllytys tapahtuu pitkin päivää muun työnteon ohessa. 

 

Itsepalveluaika -  itsepalveluaikana käytössä on rajoitettu palveluvalikoima ja kirjastosalissa päivystää vain yksi työntekijä. Itsepalveluaika on tarkoitettu asiakkaiden itsenäiseen kirjastonkäyttöön. Jos tarvitset henkilökunnan apua, kannattaa ajoittaa kirjastonkäynti palveluaikoihin. Kesäaikana itsepalveluaika voi olla eri kuin talviaikana.  

Järvenpää-kokoelma - kirjastolla on Järvenpää-kokoelma, johon kerätään Järvenpää-aiheista aineistoa. Järvenpää-kokoelman aineistoihin voit perehtyä kirjastossa. Kokoelma sijaitsee hiljaisen tilan yhteydessä.

Kaukolaina - aineisto, jota ei ole Kirkes-kirjastojen kokoelmissa, mutta jonka asiakas haluaa lainata. Kaukolainaksi voidaan tilata esimerkiksi kirjoja, levyjä, nuotteja, elokuvia ja mikrofilmejä Suomen kaikista kirjastoista ja jopa ulkomailta asti. Kaukolainaus on maksullista.

Kaukolainapyyntö - hakemus, jolla kaukolaina tilataan. Hakemuksen voi täyttää joko paperille kirjastossa tai netissä.

Kaukopalvelu - kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaustoimintaa. Voit hyödyntää koko maan kirjastoverkkoa, siis kaikkia Suomen kirjastoja. Kaukopalvelua hoitava henkilökunta on perehtynyt erityisen hyvin Suomen kirjastoihin ja niiden kokoelmiin.

Kausikortit - kirjastolla on lainattavana kausikortteja Järvenpään palloseuran ja Kinnarin pesiksen peleihin sekä rannekkeita uimahallille. Kausikorttien ja rannekkeiden laina-aika on 1 viikko. Niitä ei voi uusia ja saman seuran tai uimahallin kausikortin saat lainaan aikaisintaan kahden kuukauden välein.

Kierrätyshylly - kirjojen kierrätyshyllyyn asiakkaat voivat tuoda kotoaan itselle tarpeettomia kirjoja. Hyllystä kuka tahansa voi ottaa itselleen luettavaa. Kierrätyshyllyyn toivomme erityisesti ajankohtaisia kirjoja, joista voi kuvitella muidenkin ihmisten kiinnostuvan. Kerrallaan voit tuoda kymmenkunta kirjaa, ei kassikaupalla. Kierrätyshylly ei siis ole kirjojen kaatopaikka! Joskus kirjasto saattaa löytää kierrätyshyllystä kirjoja, jotka lisätään kirjaston omaan kokoelmaan. Hylly sijaitsee kirjaston eteisaulassa Tyyni Tuulio -salin läheisyydessä. 

Kirjastoaineisto -  kaikki se materiaali, jota kirjastossa on asiakkaan lainattavissa ja käytettävissä, eli esimerkiksi...

  • kirjoja
  • lehtiä
  • cd-äänilevyjä
  • konsolipelejä
  • kielikursseja
  • lautapelejä
  • DVD-levyjä
  • videoita
  • äänikirjoja
  • e-kirjoja
  • energia- ja pintalämpömittareita
  • liikuntavälineitä
  • kotiseutua käsittelevää kirjallisuutta ja musiikkia 

Kirjastojärjestelmä - kirjastoja varten suunniteltujen toiminnanohjausjärjestelmien avulla hallitaan tietoa kirjastoissa tarjolla olevista aineistoista, lainausoikeuksista sekä asiakastiedoista, eli kirjastokortin haltijoista ja heidän oikeuksistaan lainata kirjaston aineistoa. Kirjastojärjestelmä on myös yhteydessä aineistotoimittajien järjestelmiin. Se on siis se järjestelmä, jolla kaikki lainaaminen, palauttaminen, tiedon hakeminen ja kaikki sellainen tapahtuu. Kirjastojärjestelmiä on erilaisia ja Järvenpään kirjastossakin on ollut monta eri järjestelmää käytössä aikojen saatossa. 

Kirkes - Kirkes-kirjastokimppa = Järvenpään, Keravan, Mäntsälän ja Tuusulan kirjastot muodostavat Keski-Uudenmaan kirjastoverkon, jolla on yhteensä kuusi toimipistettä. Lisäksi Tuusulassa ja Mäntsälässä kiertävät kirjastoautot.

Konsolipelit - konsolipelejä on eri laitteille (PS3, PS4, PS5, Wii, Xbox One ja Nintendo Switch).  Aikuisille suunnatut pelit löytyvät kirjastosalista ja lasten sekä nuorten pelit lastenosastolta. Lastenosastolta löytyy Switch-konsoli, jolla lapset voivat pelata kirjastossa.

Korvaaminen - sinun on korvattava kadonnut tai turmeltunut aineisto. Jos olet palauttanut turmeltuneen aineiston palautusautomaatilla, kirjaston henkilökunta ottaa yhteyttä asian selvittämiseksi. Aineiston korvaushinta on sen hankintahinta, aina kuitenkin vähintään 10 €.  Voit korvata aineiston myös tuomalla kirjastoon hyväkuntoisen, siistin kappaleen samaa teosta. Lainausoikeudellisista syistä elokuvia (DVD- tai Blu-ray -levyt) sekä cd-rom- tai dvd-rom-levyjä ei voida korvata uudella kappaleella, vaan ne on korvattava rahalla. Kadonneesta liitteestä veloitetaan 3 € maksu.

Lahjoitus - asiakkaat voivat lahjoittaa kirjastolle omia kirjojaan, jos ne ovat hyväkuntoisia ja alle viisi vuotta vanhoja. Kirjaston henkilökunta tarkistaa, onko kirjoille tarvetta. Kokoelmaan lisättävät kirjat luetteloidaan kirjaston tietojärjestelmään. Jos lahjoitettuja kirjoja ei tarvita, ne viedään kierrätyshyllyyn muiden asiakkaiden saataville. 

Lainaus - kirjaston kirjoja voit lainata kotiin. Lainaaminen tarkoittaa sitä, että joko automaatilla tai kirjaston palvelupisteessä luetaan ensin kirjastokorttisi ja automaatilla vielä syötät tunnuslukusi ja sitten luetaan viivakoodit aineistosta, jonka haluat lainata. Aineiston tiedot siirtyvät lainatessa tilillesi kirjastojärjestelmässä. Lopuksi sinulle tulostetaan halutessasi lainakuitti, josta näet eräpäivän. Kun palautat aineiston, sen tiedot poistuvat tililtäsi kirjastojärjestelmässä. 

Laina-ajat – 4 viikkoa: kirjat, CD-levyt, äänikirjat ja nuotit

-2 viikkoa: uutuuskirjat, lehdet, konsolipelit, lautapelit, liikuntavälineet, LP-äänilevyt, DVD- ja Blu-ray -levyt

- 1 viikko: pikalainat

Voit uusia lainat, jos aineistoon ei ole tullut varauksia. Pikalainoja ei voi uusia.

Lainauskielto / käyttökielto / lainausoikeuden keskeytys -  asiakas joutuu lainauskieltoon, jos kirjat ovat neljä viikkoa myöhässä (2. muistutus) tai kun maksamattomia maksuja on 20,00 € tai enemmän. Lainauskielto on voimassa, kunnes lainat on palautettu tai korvattu ja maksut on hoidettu. Lainauskielto koskee Järvenpään, Keravan, Tuusulan ja Mäntsälän kirjastoja. Mistään peruuttamattomasta tai kuolemanvakavasta asiasta ei ole kyse. 

Lainamäärät - yhtä aikaa sinulla voi olla lainassa enintään 150 teosta. Kaikista Kirkes-kirjastoista tekemäsi lainat lasketaan mukaan. Tähän määrään voi kuulua enintään:
- 30 LP-levyä
- 15 DVD-levyä
- 15 Blu-ray - levyä
- 15 videokasettia
- 10 CD-rom - levyä
- 5 konsolipeliä

Langaton verkko - kirjastossa on avoin langaton verkko (Wi-fi), joka näkyy oman laitteesi verkkoluettelossa nimellä Vieras186. Kirjautumiseen et tarvitse käyttäjätunnusta tai salasanaa. Pyydä tarvittaessa apua henkilökunnalta.  

Laskutettu nide - nide, jota on pidetty lainassa 7 viikkoa yli eräpäivän. Aineistosta lähtee ensimmäinen muistutus asiakkaalle kahden viikon kuluttua eräpäivästä ja toinen muistutus neljän viikon kuluttua eräpäivästä. Lopulta aineistosta lähetetään lasku. Laskua ei tarvitse maksaa, jos palauttaa kirjat kirjastoon ja maksaa myöhästymismaksut. Otammekin mieluummin vastaan kirjat kuin rahaa. Jos laskua ei maksa eräpäivään mennessä tai palauta kirjoja kirjastoon, lasku siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Jokaisesta kirjaston lähettämästä muistutuksesta peritään yhden euron maksu. 

Liikuntavälineet -  kirjastolla on asiakkaiden lainattavissa jonkin verran erilaisia liikuntavälineitä. Niiden laina-aika on kaksi viikkoa. Hankinnasta ja huollosta vastaa kaupungin liikuntapalvelut. 

Luettelointi - kirjastotyötä, jota asiakkaat harvemmin näkevät. Nykyisin käytetään mieluumin termiä kuvailu tai sisällönkuvailu. Esimerkiksi asiasanojen lisääminen kirjan tietoihin on luettelointia. Luetteloinnin tarkoitus on tallentaa ja järjestää aineistoihin liittyvät tiedot niin, että kirjaston asiakkaat ja henkilökunta löytävät aineiston helposti tietokoneelta ja hyllystä. Luettelointi tehdään kuvailusääntöjen ja formaattien mukaisesti, jolloin kirjastojen tietokantoihin tallennetut tiedot olisivat keskenään yhdenmukaisia. Tiedon on oltava riittävän jäsenneltyä koneellista käsittelyä varten. 

Luokka -  kirjan sijainti kirjastossa. Kaikki aineisto on sisältönsä mukaan jaettu luokkiin YKL:n (yleisten kirjastojen luokitysjärjestelmän) mukaisesti. Esimerkiksi matkakirjat ja historiasta kertovat kirjat löytyvät omista paikoistaan. Näin kirjat on helpompi löytää ja laittaa paikoilleen. Kirjat on laitettu hyllyihin siten, että luokat ovat omina kokonaisuuksinaan ja luokkien sisällä kirjat ovat yleensä tekijän mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Esim. suomenkielinen kaunokirjallisuus on luokka 84.2 ja kaikki siihen luokkaan kuuluvat kirjat ovat aakkosjärjestyksessä omissa hyllyissään. 

Mikrofilminlukulaite - mikrofilminlukulaite sijaitsee Hiljaisen tilan ohessa olevassa huoneessa. Samassa tilassa on myös asiakaskone numero 10. Voit varata tilan käyttöösi tietokoneiden ajanvarausjärjestelmällä, vierailemalla aikuisten asiakaspalvelupisteessä, soittamalla tai sähköpostitse.  

Muistutus eli karhukirje myöhässä olevasta aineistosta lähetetään muistutus eli karhukirje. Ensimmäinen muistutus lähetetään, kun eräpäivästä on kaksi viikkoa ja toinen, kun eräpäivästä on neljä viikkoa. Jos aineistoa ei palauteta, asiakkaalle lähetetään lasku 7 viikkoa eräpäivän jälkeen. Varatusta aineistosta ja pikalainakirjoista lähetetään muistutus heti eräpäivän jälkeen. Kukin muistutus maksaa asiakkaalle 1€ / kpl. Muistutusmaksun lisäksi myöhässä olevasta aineistosta voi joutua maksamaan myöhästymismaksun. Muistutusmaksut menevät myös lasten- ja nuortenaineistosta, vaikka niistä ei kerry myöhästymismaksuja. 

Musiikkihuone Tahtila -  musiikkihuoneesta löytyy erilaisia soittimia ja siellä on karaokelaitteet. Lisäksi huoneessa on myös asiakastietokone, digitointilaite (LP-levyjen ja C-kasettien digitointi CD-levylle) sekä erilaisia soittamisen apuvälineitä kuten nuotti- ja tablettiteline. Huoneen voit varata musiikin kuuntelua tai soitto- ja lauluharrastusta varten. Tilassa on äänieristys, mutta kovimmat äänet saattavat kuulua ulkopuolelle. 

Myöhästymismaksu - jos kirjat palautetaan kirjastoon myöhässä, eli eräpäivän jälkeen, niistä pitää maksaa myöhästymismaksu. Maksut kannattaa tarkastaa kirjaston kotisivuilta. Lasten ja nuorten aineistosta ei peritä myöhästymismaksuja. 

Nimeke - kirjan (CD:n, DVD:n jne.) nimi, jolla aineisto on luetteloitu ja jolla se löytyy etsittäessä aineistotietokannasta, esimerkiksi Tuntematon sotilas. Yhdesta nimikkeestä voi olla monia niteitä, kts. seuraava kohta. 

Nide - yksittäinen kappale tiettyä nimekettä eli yksittäinen kirja tai muu materiaali. Esimerkiksi Tuntematon sotilas on nimeke ja yksittäiset kappaleet Tuntematon sotilas -kirjaa ovat niteitä.

Nidetunnus - kirjan oma "henkilötunnus" eli viivakoodi kirjan takakannessa. Nidetunnuksen avulla kirjat erotetaan toisistaan kirjastojärjestelmässä. 

Nopeakierto - tarkoittaa uusimpia kirjastoon tulleita kirjoja, joiden laina-aika on vain kaksi viikkoa neljän viikon sijaan. Nopeakiertoa käytetään, että halutut uutuuskirjat kiertäisivät nopeammin asiakkaalta toiselle. Kirjat ovat "uusia" ensimmäiset kuusi kuukautta siitä, kun ne tulevat lainattaviksi. Lyhyempi laina-aika käy ilmi eräpäiväkuitista.

Noutonumero - on se numero joka tulee noutoilmoituksen mukana, kun varauksesi on saapunut kirjastoon noudettavaksi ja lainattavaksi. Noutonumero on aina sama, joten sen voi vaikka tallentaa omaan puhelimeensa. 

Näyttelyseinä - kirjasto tarjoaa ilmaisen näyttelyseinän pienten taidenäyttelyiden järjestämiseen. Seinätila sijaitsee kirjastosalissa aikuisten asiakaspalvelupisteen vieressä ja on kooltaan n. 400x150cm. Kirjastossa on mahdollista pitää myös veistosnäyttelyitä. Näyttelyseinän varausta voi kysellä sähköpostista kirjasto.tilavaraukset (a) jarvenpaa.fi 

Omatoimiaika - omatoimiaikana kirjastoon pääsee vain Kirkes-kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Silloin käytössä ovat vain aulatila ja lehtilukusali. Omatoimiaikaan voit lukea lehtiä, käydä hakemassa varauksia, lainata varaukset tai pienestä kokoelmasta kirjoja, voit palauttaa lainoja ja käyttää kierrätyshyllyä. Omatoimen aukioloajat vaihtelevat, ajantasaiset aukioloajat kannattaa tarkistaa kirjaston verkkosivuilta tai verkkokirjastosta. Kirjastossa on kameravalvonta.

Palautus – palauta tai uusi lainasi eräpäivään mennessä. Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään myöhästymismaksu.  Järvenpään kirjastossa ei ole palautusluukkua. Voit palauttaa aineistoa kirjaston aukioloaikoina ja omatoimiaikana. Voit palauttaa aineistoa myös muihin Kirkes-kirjastoihin. Asiakas on vastuussa siitä, että aineisto palautuu ajallaan. Myöhästymismaksu peritään, vaikka lainojen uusiminen ei olisi onnistunut internetin käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön vuoksi. Myöhästymismaksu peritään myös, vaikka eräpäivämuistutus ei olisi tullut perille.

Palautushylly -  hylly, johon palautetut kirjat laitetaan ennen kuin ne hyllytetään omille paikoilleen. Palautushyllyssä kirjat eivät ole aakkosjärjestyksessä. Kirjat on kuitenkin eroteltu aiheen mukaan. Palautushyllyä tarvitaan, koska henkilökunnalla ei ole aikaa viedä kaikkia satoja palautuksia heti omille paikoilleen hyllyyn. Hyllyttäminen on aikaavievää ja tarkkaa hommaa. 

Palvelupiste - paikka, jossa asiakkaat voivat kysyä neuvoa kirjastoasioissa. Neuvonta- ja tietopalvelu etsii vastauksia yksittäisiin kysymyksiin sekä tekee maksuttomia tiedonhakuja kirja- ja artikkelitietokannoista. Mikäli tarvitset tietystä aiheesta laajempaa tiedonhakua esim. päättötyötä, tutkielmaa tai esitelmää varten, voit tehdä tiedonhakupyynnön. Kirjastonhoitajalta voit kysyä myös luku- ja kuunteluvinkkejä. Palvelutiskissä voi tehdä myös varauksia aineistosta. Palvelutiskissä hoidetaan myös kaikenlaisia kirjastoasioita: myöhästymismaksujen maksamista, materiaalin laskutusta, laskutettujen materiaalien käsittelyä, osoitteenmuutoksia, uusia kirjastokortteja ja paljon muuta. Tällä tiskillä voit myös lainata ja palauttaa, jos jostain syystä et halua käyttää automaatteja. 

Pikalaina - tarkoittaa erikoislyhyttä laina-aikaa. Pikalainat saavat olla lainassa vain seitsemän päivää. Pikalainoja ei voi myöskään uusia puhelimitse eikä netissä eikä niistä voi tehdä varauksia. Pikalainojen myöhästymismaksu on 50 senttiä vuorokaudelta. Pikalainoilla kirjasto haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisuuden lukea uusimpia kirjoja myös ilman kuukausien jonotusaikaa. Pikalainahyllystä voit tehdä ilahduttavia löytöjä!

Poisto / poistettu kirja - kirjoja korjataan mahdollisuuksien mukaan, mutta vanhoja ja huonokuntoisia kirjoja menee paljon myös poistoon. Se tarkoittaa sitä, että kirja poistetaan kirjaston aineistotietokannasta ja se voidaan laittaa myyntiin asiakkaille. Todella huonokuntoiset kirjat revitään ja paperi kierrätetään.

Poistomyynti – poistomyyntejä pidetään kerran pari vuodessa, yleensä Tyyni Tuulio-salissa jolloin myyntiä tapahtuu muutaman viikon ajan keskitetysti.

Ratamolaina - asiakkaat voivat tilata Ratamo-lainoja, jos etsittyä aineistoa ei löydy Kirkes-kirjastoista. Ratamo-lainat toimitetaan Ratamo-kirjastoista (Hyvinkää, Riihimäki, Hausjärvi ja Nurmijärvi). Ratamo-lainoista peritään erillinen maksu.

Ryhmäkäynnit - kirjastolle voi sopia ryhmäkäyntejä ja opastuksia erilaisiin tarkoituksiin. Ryhmiä käy päiväkodeista, alakouluista ja yläkouluista. Maahanmuuttajat, toisen asteen opiskelijat, eläkeläiset, kerhot ja muut ryhmät voivat sopia itselleen räätälöidyn ryhmäkäynnin ja kirjastonkäytön opastuksen. 

Signum - pieni tarra, joka on jokaisen kirjan selässä alhaalla. Signumista käy ilmi kirjan osasto ja hyllypaikka kirjastossa. Ylimmäisenä signumissa lukee osaston kirjainlyhenne (esim. JA tai JAI). Ensimmäinen kirjain tarkoittaa Järvenpään kirjastoa ja muut kirjaimet osaston nimeä (esimerkissä Aikuisten osasto). Seuraavalla rivillä on kirjan luokka eli hyllypaikka, ja alimmalla rivillä on kolme ensimmäistä kirjainta tekijän nimestä. 

Signumeista voi luoda myös lauseita 

Sisätyö - ne työt, joita ei tehdä asiakaspalvelussa. Näitä töitä on paljon! Kirjat pitää tilata, vastaanottaa, purkaa pahvilaatikoistaan, luetteloida, tarroittaa, muovittaa ja niihin kannattaa myös tutustua. Kirjoja pitää korjata, poistaa, varastoida ja muutenkin kokoelmaa ja hyllyjä pitää koko ajan hoitaa ja pitää ajan tasalla. Kirjastossa suunnitellaan ja järjestetään tapahtumia, otetaan vastaan koulu- ja päiväkotiryhmiä, tehdään tietojärjestelmätöitä ja markkinointiviestintää. Myös sisältöjen avaus, kirjavinkkaus ja kirjoista kertominen kuuluvat töihimme. Taustalla on hurjasti töitä, jotka eivät näy asiakkaan silmiin. Siksi kirjastoon tullaan töihin aamulla jo varhain, vaikka asiakaspalvelu alkaisikin myöhemmin. 

Soittimet - kirjastosta löytyy kotiin lainattavia soittimia kuten sopraanoukuleleja, konserttiukuleleja, viisikielisiä kanteleita, djemberumpu sekä rytmikassi, joka sisältää cabasan, guison ja soittotikun, rytmikapulat, shakerin ja tamburiinin.

  • kahdeksan sopraanoukulelea 
  • kaksi konserttiukulelea 
  • kaksi viisikielistä kannelta
  • rytmikassi (sisältää: cabasa, guiro ja soittotikku, rytmikapulat, shaker, tamburiini)
  • yksi djemberumpu

Tarra (nidetarra, infotarra, selkätarra) - aineistoon, yleensä takakanteen, laitettu tarra, josta käy ilmi nidettä koskevia tietoja. Tarra on siis lisätietotarra kirjaston henkilökunnalle.

Tilat – kirjastossa on monipuolisesti tiloja lukemiseen ja rauhalliseen työskentelyyn yksin tai ryhmissä. Yleisten tilojen lisäksi löytyy varattavana maksuttomia neuvotteluhuoneita, musiikkihuone Tahtila, mikrofilmilaite ja näyttelyseinä. Kirjastolta voi myös vuokrata maksullisia tiloja kuten Tyyni Tuulio -salia ja tutkijanhuonetta.

Tiski (neuvontatiski) - tarkoittaa asiakaspalvelutiskiä/palvelupistettä, jossa voit hoitaa kirjastoasioita. Sana tiski on vakiintunut käyttöön, vaikka sillä ei ole tiskaamisen kanssa mitään tekemistä. 

Tulostustarra-  jos haluat tulostaa jotain tietokoneelta kirjastossa, tarvitset tulostustarran. Samalla tarralla voit myös ottaa kopioita. Sekä kopioiminen että tulostaminen tapahtuu samalla laitteella, joka löytyy asiakastietokoneiden vierestä musiikkiosaston ikkunoiden luota. Samalla laitteella voit ottaa valokopioita ja skannata. Kaikkiin näihin toimintoihin tarvitset tulostustarran, joita myydään asiakaspalvelupisteellä. Tulostustarraan voit ladata saldoa, jota voi käyttää silloin kun siihen on tarvetta.

Tunnusluku - eli PIN-koodi eli nelinumeroinen henkilökohtainen numero, jota tarvitset lainatessasi ja kirjautuessasi omiin tietoihisi verkkokirjastossa. Myös kirjaston nettikoneille kirjautuessasi tarvitset tätä samaa tunnusta kirjastokortin asiakasnumeron lisäksi. Jos sinulla ei ole tunnusta, saat sen miltä tahansa tiskiltä näyttämällä kuvallista henkilöllisyystodistusta. 

Tutkijanhuone
 – kirjastossa on yksi tutkijanhuone. Huoneen voit vuokrata käyttöösi vähintään viikoksi, enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Tutkijanhuoneen käytöstä peritään hinnaston mukaista vuokraa. Tutkijanhuoneessa on käytettävissä mustavalkotulostin. Tulostus on maksutonta, mutta tulostuspaperi tulee olla mukana itsellä.

Uusi lainasi / lainan uusiminen -  voit pyytää lainaamallesi aineistolle lisää laina-aikaa, jos siitä ei ole varausta toiselle asiakkaalle. Lainat voit uusia korkeintaan viisi kertaa. Pikalainoja ei voi uusia. Lainat voit uusia soittamalla kirjastoon (ota kirjastokortin asiakastunnus käsille) tai voit uusia lainasi netissä. Netissä uusimiseen tarvitset kirjastokortin asiakastunnuksen lisäksi henkilökohtainen tunnusluvun. Tunnusluvun saat miltä tahansa tiskiltä kirjastossa (muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan). 

Uutuuskirja - kirjastoon saapuessaan kirja on "uusi" seuraavat kuusi kuukautta, jolloin sen laina-aika on tavallista lyhyempi eli 2 viikkoa. Tällä pyritään siihen, että uusi materiaali liikkuisi nopeammin asiakkaalta toiselle ja näin mahdollisimman moni saisi luettua uusia kirjoja. Lyhyempi laina-aika käy ilmi eräpäiväkuitista, joka tulostuu lainauksen yhteydessä. 

Vapaaehtoistoiminta - kirjastossa voit harjoittaa myös vapaaehtoistoimintaa mm. lukijana novellikoukuissa, kirjastoystävätoiminnassa ja lahjoita lukuhetki-toiminnassa.

Varasto - sijaitsee kirjaston kellarissa. Liikuteltavissa hyllyissä on kirjoja, jotka on katsottu aiheelliseksi varastoida. Varastokokoelma sisältää kirjoja,  joita ei kannata säilyttää yläkerrassa mutta joista ei vielä kannata luopuakaan. Kirjoja voi lainata varastostakin: pyydä henkilökuntaa hakemaan kirja varastosta lainaamista varten.  

Varattu nide - tarkoittaa kirjaa, levyä tai muuta aineistoa, josta asiakas on tehnyt varauksen.

Varaus / varaaminen – voit varata sekä lainassa että hyllyssä olevaa aineistoa. Voit tehdä varauksia verkkokirjastossa tai kirjaston asiakaspalvelussa. Nouda varauksesi itse varausten noutohyllystä. Varausilmoituksen mukana tulee henkilökohtainen noutonumero, jonka mukaan varaukset on laitettu hyllyyn numerojärjestykseen. Noutonumero on aina sama, joten sen voit tallentaa vaikka puhelimeesi. Jos et muista noutonumeroasi, voit pyytää sen henkilökunnalta. Varauksia voit noutaa myös omatoimi- ja itsepalveluaikana. Noutamatta jääneestä varauksesta menee 1,50 € maksu. Varaukset tulee lainata automaatilla. Lainaamiseen tarvitaan sama kirjastokortti, jolle varaus on tehty. Et siis voi lainata lainausautomaatilla omalle kortillesi toiselle henkilölle varattua aineistoa.

Varausmaksu - varaus omasta kokoelmasta, eli Kirkes-kirjastoista, on maksuton. Noutamaton varaus, myös lasten- ja nuortenaineisto maksaa 1,50€. 

Varausnumero - katso Noutonumero. 

Velkasaldo - tarkoittaa myöhästymis- ja muista maksuista kertynyttä summaa, joka näkyy asiakkaan tiedoissa. Velkasaldosta ei lähde asiakkaalle ilmoitusta, vaan saldon näet omista tiedoistasi ja eräpäiväkuitista, kun lainat. Myös henkilökunta saattaa huomauttaa kortilla olevista maksuista asiakkaan lainatessa tai palauttaessa aineistoa henkilökunnalle.

Verkkokirjasto - aineistotietokanta, josta löytyy kaikki Kirkes-kirjastoissa oleva materiaali. Kirkes -verkkokirjasto on avoinna ympäri vuorokauden. Siellä voit muun muassa

  • hakea aineistoja ja uusia lainoja 
  • tehdä varauksia ja maksaa maksuja 
  • tarkastaa kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat 
  • tutustua e-aineistoihin, kuten e-kirjoihin 
  • lukea ajankohtaisista tapahtumista. 

Voit kirjautua verkkokirjastoon kirjastokortillasi ja tunnusluvullasi. Kun olet kirjautunut verkkokirjastoon, käytössäsi on myös sähköinen kirjastokortti, joka toimii omatoimikirjastoon kirjautumisessa sekä automaateilla lainatessa. Näin sinulla on kirjastokortti mukanasi aina kun puhelinkin on mukana.

Viivakoodi - kirjaston aineistossa (yleensä takakannessa) oleva tarra, joka kertoo sen nidetunnuksen. Viivakoodi siis erottaa aineiston kaikista muista kirjaston niteistä. Viivakoodin avulla tiedämme, mitkä niteet asiakkaalla ovat lainassa.

Vinkkaus - kirjavinkkaus on kirjojen sisältöjen avaamista erilaisin keinoin. Kirjoja vinkataan koululaisryhmille, sosiaalisessa mediassa kirjoittaen ja videoin, kirjavinkkaustapahtumissa ja vaikka spontaanisti hyllyjen välissä, jos asiakas kyselee lukuvinkkejä. 

Tässä siis vähän avattuna kirjastosanastoa. Myös kirjaston nettisivuilta saattaa löytyä vastauksia moneen kysymykseen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Miki-kirja, mikä se on?