Kirjasto - suomi -sanakirja

Kirjaston henkilökunnan käyttämät ammattitermit eivät aina avaudu asiakkaille. Siksipä ajattelimme kerätä tähän yleisimpiä sanoja ja niiden selityksiä helpottamaan asiointia.

Aineistotietokanta - hakemisto, jossa on kaikki kirjastossa oleva materiaali ja aineisto. Tietokantaa voi selata esimerkiksi aineiston nimen, tekijän tai muiden hakukriteerien mukaan. Meillä Kirkes-kirjastoissa aineistotietokantaa kutsutaan myös nimellä verkkokirjasto. Aineistotietokantaan pääset kodistasi netin kautta osoitteessa kirkes.finna.fi ja kirjastossa on muutamia hakukoneita jotka ovat pelkästään aineistohakua varten, niillä ei voi tehdä muuta.

Apuvälineet - Kirjastosta löytyy aulan esteettömän sisäänkäynnin luota rollaattori,jota meillä asioidessasi voit vapaasti käyttää. Esteetön sisäänkäynti on kirjaston Järvenpää-talon puoleinen sisäänkäynti. Lisäksi kirjastosta löytyy lainaan lukulaseja jos omat unohtuivat kotiin, sekä lehtisalista löytyy suurennuslasi ja Tyyni Tuulio-salissa on induktiosilmukka.

Asiakastietokoneet - Asiakaskoneilla on internetyhteys, tulostusmahdollisuus sekä Office-ohjelmapaketti. Asiakaskoneilla voit siis netin selaamiseen lisäksi työskennellä. Osa työasemista on varattavia, osa jonotuskoneita. Kaikilta musiikkiosastolla sijaitsevilta aikuisten asiakaskoneilta voit tulostaa mustavalko- ja väritulosteita. Tulosteet ohjautuvat kopiokoneelle. Samalla laitteetta voit ottaa valokopioita ja skannata. Kaikkiin näihin toimintoihin tarvitset tulostustarran, joita myydään asiakaspalvelupisteellä. Lastenosaston koneet on tarkoitettu alle 15-vuotiaille ja niiltä ei voi tulostaa.

 Asiakastunnus - kirjastokortin viivakoodin alapuolella oleva numerosarja. Asiakastunnus on jokaisessa kortissa yksilöllinen ja sitä tarvitaan, kun etsitään asiakkaan tietoja tietokoneelta. Jos asiakas haluaa kirjautua kirjaston asiakastietokoneille tai kirjautua verkkokirjastossa omiin tietoihinsa, asiakastunnuksen lisäksi tarvitaan henkilökohtainen tunnusluku.  Sen saa kirjaston henkilökunnalta (muista henkilöllisyystodistus).

Asiasanat -  valikoituja sanoja ja termejä, joita käytetään kuvaamaan kirjojen, elokuvien, äänikirjojen ja muun aineiston sisältöä tietokannoissa. Asiasanojen avulla voidaan etsiä tietoa tietystä aiheesta.

Automaatit - Omatoimialueella eli kirjaston aulassa on automaatteja, joilla voi sekä lainata että palauttaa aineistoa. Lisäksi kirjastosalissa ja lastenosastolla on automaatteja lainaamista varten. Automaateilta voit myös tarkistaa omat yhteystietosi ja mahdolliset kertyneet maksut. Seuraa näytön ohjeita, sillä automaatit opastavat käyttäjää toiminnoissaan. Myös henkilökunta autaa mielellään. Lainatessasi ja tarkistaessasi tietojasi tarvitset aina kirjastokortin ja tunnusluvun. Mikäli olet lainaamassa aineistoa, jossa on ikäraja, automaatti tunnistaa käyttäjän iän. Et voi lainata aineistoa, jonka ikäraja ylittää ikäsi.

Celia-kirjasto – Saatavuuskirjasto Celia on äänikirjapalvelu kirjaston asiakkaille. Celia-kirjaston palveluita voivat käyttää kaikki, joille painetun tekstin lukeminen on hankalaa. Celian valikoimassa on jo yli 40 000 äänikirjaa

 • uutuuksia, klassikoita ja kaikkea siltä väliltä – myös oppikirjoja
 • kirjoja kaikenikäisille lukijoille vauvasta vaariin
 • koskettelu – ja pistekirjoja.

Celian äänikirjoja voi kuunnella mobiililaitteilla, tietokoneella, cd-soittimella tai Celiasta saatavalla Daisy-soittimella. Tunnukset ja käyttöoikeus Celia-kirjaston palveluihin saat haastattelussa, jonka voit sopia aikuisten asiakaspalvelussa.

Digiapua ja -opastusta - Kirjastosta saa apua ja tukea sekä kirjaston laitteisiin että henkilökohtaisiin digilaitteisiin ja sovelluksiin. Henkilökunta opastaa kirjaston laitteiden ja e-palveluiden peruskäyttöön asiakaspalveluaikoina. Arkisin kirjastolla palvelee datanomiharjoittelija, joka auttaa myös henkilökohtaisten digilaitteiden kuten älypuhelimien ja tietokoneiden kanssa. Lisäksi kirjastolla järjestetään Enter  ry:n ja Järvenpään Opiston digiopastuksia. Tarkemmat ajat ja tiedot löydät kirjaston Tapahtumat ja ajankohtaiset-sivulta.

E-aineistot – eli sähköiset aineistot ja palvelut. Kirjasto tarjoaa asiakkailleen lukuisia e-palveluja, joissa voit ilmaiseksi lukea e-kirjoja ja aikakauslehtiä, kuunnella äänikirjoja, katsella elokuvia, nauttia musiikista tai opetella soittamista ja laulamista. Paikan päällä kirjastossa luettavissasi on yli 200 kotimaista e-sanomalehteä.  E-aineistot ovat Kirkes-kirjastojen yhteisiä. Pääset käyttämään palveluita Kirkes-verkkokirjastosta. E-aineistojen käyttöön tarvitset kirjastokortin numeron ja tunnusluvun. Jos sinulla ei ole tunnuslukua, saat sen kirjaston asiakaspalvelusta näyttämällä kuvallista henkilöllisyystodistusta. 

Eräpäivä - lainan viimeinen palautuspäivä. Lainan voi palauttaa milloin tahansa ennen eräpäivää. Eräpäivän jälkeen palautetusta materiaalista peritään myöhästymismaksu.

Hankintaehdotus - jos kirjaston kokoelmista ei löydy etsimääsi kirjaa, levyä tai muuta aineistoa, voi kirjastolle tehdä hankintaehdotuksen. Kaikki hankintaehdotukset huomioidaan, mutta kaikkia toivomuksia emme valitettavasti pysty täyttämään. Hankintapäätös riippuu materiaalin hinnasta ja saatavuudesta: vanhempaa materiaalia ei välttämättä ole saatavilla mistään. (Katso myös kaukolaina.)

Hyllytys - henkilökunta hyllyttää eli laittaa hyllyihin paikoilleen luokittain ja aakkoselliseen järjestykseen kaiken materiaalin, jonka asiakkaat ovat palauttaneet. Hyllytys tapahtuu pitkin päivää muun työnteon ohessa. 

 

Itsepalveluaika - itsepalveluaika on käytössä ma-pe klo 9.00 - 11.00. Itsepalveluaikana käytössä on rajoitettu palveluvalikoima ja kirjastosalissa päivystää vain yksi työntekijä. Itsepalveluaika on tarkoitettu asiakkaiden itsenäiseen kirjastonkäyttöön. Jos tarvitset henkilökunnan apua, kannattaa ajoittaa kirjastonkäynti palveluaikoihin. Kesäaikana itsepalveluaika voi olla eri kuin talviaikana.  

Järvenpää-kokoelma - Kirjastolla on Järvenpää-kokoelma, johon kerätään Järvenpää-aiheista aineistoa. Järvenpää-kokoelman aineistoihin voit perehtyä kirjastossa. Kokoelma sijaitsee hiljaisen tilan yhteydessä.

Kaukolaina - aineisto, jota ei ole Kirkes-kirjastojen kokoelmissa, mutta jonka asiakas haluaa lainata. Kaukolainaksi voidaan tilata esimerkiksi kirjoja, levyjä, nuotteja, elokuvia ja mikrofilmejä koko Suomen kaikista kirjastoista ja jopa ulkomailta asti. Kaukopalvelu on maksullista.

Kaukolainapyyntö - hakemus, jolla kaukolaina tilataan. Hakemuksen voi täyttää joko paperille kirjastossa tai netissä.

Kaukopalvelu - Kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaustoimintaa. Voit hyödyntää koko maan kirjastoverkkoa, siis kaikkia Suomen kirjastoja. Kaukopalvelua hoitava henkilökunta on perehtynyt erityisen hyvin Suomen kirjastoihin ja niiden kokoelmiin.

Kausikortit Kirjastolla on lainattavana kausikortteja Järvenpään palloseuran ja Kinnarin pesiksen peleihin sekä rannekkeita uimahallille. Kausikorttien ja rannekkeiden laina-aika on 1 viikko. Niitä ei voi uusia ja saman seuran tai uimahallin kausikortin saat lainaan aikaisintaan kahden kuukauden välein.

Kierrätyshylly - kirjojen kierrätyshyllyyn asiakkaat voivat tuoda kotoaan itselle tarpeettomia kirjoja. Hyllystä voi kuka tahansa ottaa itselleen luettavaa. Kierrätyshyllyyn toivomme erityisesti ajankohtaisia kirjoja, joista voi kuvitella muidenkin ihmisten kiinnostuvan. Kerrallaan voit tuoda kymmenkunta kirjaa, ei kassikaupalla. Kierrätyshylly ei siis ole kirjojen kaatopaikka! Joskus kirjasto saattaa löytää kierrätyshyllystä kirjoja, jotka lisätään kirjaston omaan kokoelmaan. Hylly sijaitsee kirjaston eteisaulassa naulakkojen läheisyydessä. 

Kirjastoaineisto -  kaikki se materiaali, jota kirjastossa on asiakkaan lainattavissa ja käytettävissä, eli esimerkiksi...

 • kirjoja
 • lehtiä
 • cd-äänilevyjä
 • konsolipelejä
 • kielikursseja
 • lautapelejä
 • DVD-levyjä
 • videoita
 • äänikirjoja
 • e-kirjoja
 • energia- ja pintalämpömittareita
 • liikuntavälineitä
 • kotiseutua käsittelevää kirjallisuutta ja musiikkia 

Kirjastojärjestelmä - kirjastoja varten suunniteltujen toiminnanohjausjärjestelmien avulla hallitaan tietoa kirjastoissa tarjolla olevista aineistoista, lainausoikeuksista sekä asiakastiedoista, eli kirjastokortin haltijoista ja heidän oikeuksistaan lainata kirjaston aineistoa. Kirjastojärjestelmä on myös yhteydessä aineistotoimittajien järjestelmiin. Se on siis se systeemi tietokoneissa joilla kaikki lainaaminen, palauttaminen, tiedon hakeminen ja kaikki sellainen tapahtuu. Kirjastojärjestelmiä on erilaisia ja Järvenpään kirjastossakin on ollut monta eri järjestelmää käytössä aikojen saatossa. 

Kirkes - Kirkes-kirjastokimppa = Järvenpään, Keravan, Mäntsälän ja Tuusulan kirjastot muodostavat Keski-Uudenmaan kirjastoverkon, jolla on yhteensä kuusi toimipistettä. Lisäksi Tuusulassa ja Mäntsälässä kiertävät kirjastoautot.

Konsolipelit Konsolipelejä on eri laitteille (PS3, PS4, PS5, Wii, Xbox One ja Nintendo Switch). Lainattavissasi on myös joitakin cd-rom-levyjä. Aikuisille suunnatut pelit löytyvät kirjastosalista ja lasten sekä nuorten pelit lastenosastolta. Lastenosastolta löytyy Switch-konsoli jolla lapset voivat pelata kirjastossa.

Korvaaminen - Sinun on korvattava kadonnut tai turmeltunut aineisto. Jos olet palauttanut turmeltuneen aineiston palautusautomaatilla, kirjaston henkilökunta ottaa yhteyttä asian selvittämiseksi. Aineiston korvaushinta on sen hankintahinta, aina kuitenkin vähintään 10 €.  Voit korvata aineiston myös tuomalla kirjastoon hyväkuntoisen, siistin kappaleen samaa teosta. Lainausoikeudellisista syistä elokuvia (VHS, DVD- tai Blu-ray -levyt) sekä cd-rom- tai dvd-rom-levyjä ei voida korvata uudella kappaleella, vaan ne on korvattava rahalla. Kadonneesta liitteestä veloitetaan 3 € maksu.

Lahjoitus - asiakkaat voivat lahjoittaa kirjastolle omia kirjojaan, jos ne ovat hyväkuntoisia ja melko uusia. Kirjaston henkilökunta tarkistaa, onko kirjoille tarvetta. Kokelmaan lisättävät kirjat luetteloidaan kirjaston tietojärjestelmään. Jos lahjoitettuja kirjoja ei jostain syystä tarvitakaan, ne viedään kierrätyshyllyyn muiden asiakkaiden saataville. 

Lainaus - kirjaston kirjoja voi lainata kotiin. Lainaaminen tarkoittaa sitä, että joko automaatilla tai kirjaston palvelupisteessä luetaan ensin sinun kirjastokorttisi ja automaatilla vielä syötät tunnuslukusi ja sitten luetaan viivakoodit aineistosta, jonka haluat lainata. Aineiston tiedot siirtyvät lainatessa sinun tilillesi kirjastojärjestelmässä. Lopuksi sinulle tulostetaan halutessasi lainakuitti, josta näet palautuspäivän. Kun palautat aineiston, sen tiedot poistuvat tililtäsi kirjastojärjestelmässä. 

Laina-ajat – 4 viikkoa: kirjat, äänikirjat ja nuotit

-2 viikkoa: uutuuskirjat, lehdet, CD-äänilevyt, konsolipelit, lautapelit, liikuntavälineet, LP-äänilevyt, DVD- ja Blu-ray -levyt

- 1 viikko: pikalainat

Voit uusia lainat, jos aineistoon ei ole tullut varauksia. Pikalainoja ei voi uusia.

Lainauskielto / käyttökielto -  asiakas joutuu lainauskieltoon, jos kirjat ovat neljä viikkoa (2. muistutus) tai kun maksamattomia maksuja on 20,00 € tai enemmän. Lainauskielto on voimassa, kunnes lainat on palautettu tai korvattu ja maksut on hoidettu. Lainauskielto koskee Järvenpään, Keravan, Tuusulan ja Mäntsälän kirjastoja. Mistään peruuttamattomasta tai kuolemanvakavasta asiasta ei ole kyse. 

Laskutettu nide - nide, jota on pidetty lainassa 7 viikkoa yli eräpäivän. Materiaaleista lähtee ensimmäinen muistutus asiakkaalle kahden viikon kuluttua eräpäivästä ja toinen muistutus neljän viikon kuluttua eräpäivästä. Lopulta aineistosta lähetetään lasku. Laskua ei tarvitse maksaa, jos palauttaa kirjat kirjastoon ja maksaa myöhästymismaksut. Otammekin mieluumin vastaan kirjat kuin rahaa. Jos laskua ei maksa eräpäivään mennessä tai palauta kirjoja kirjastoon, lasku siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Jokaisesta kirjaston lähettämästä muistukuskesta peritään yhden euron maksu. 

 

Liikuntavälineet -  kirjastolla on asiakkaiden lainattavissa jonkin verran erilaisia liikuntavälineitä. Niiden laina-aika on kaksi viikkoa. Hankinnasta ja huollosta vastaa kaupungin liikuntapalvelut. 

Luettelointi - kirjastotyötä, jota asiakkaat harvemmin näkevät. Nykyisin käytetään mieluumin termiä kuvailu tai sisällönkuvailu. Esimerkiksi asiasanojen lisääminen kirjan tietoihin on luettelointia. Luetteloinnin tarkoitus on tallentaa ja järjestää aineistoihin liittyvät tiedot niin, että kirjaston asiakkaat ja henkilökunta löytävät aineiston helposti tietokoneelta ja hyllystä. Luettelointi tehdään kuvailusääntöjen ja formaattien mukaisesti, jolloin kirjastojen tietokantoihin tallennetut tiedot olisivat keskenään yhdenmukaisia. Tiedon on oltava riittävän jäsenneltyä koneellista käsittelyä varten. 

Luokka -  kirjan sijainti kirjastossa. Kaikki aineisto on sisältönsä mukaan jaettu luokkiin YKL:n (yleisten kirjastojen luokitysjärjestelmän) mukaisesti. Esimerkiksi matkakirjat ja historiasta kertovat kirjat löytyvät omista paikoistaan. Näin kirjat on helpompi löytää ja laittaa paikoilleen. Kirjat on laitettu hyllyihin siten, että luokat ovat omina kokonaisuuksinaan ja luokkien sisällä kirjat ovat yleensä tekijän mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Esim. suomenkielinen kaunokirjallisuus on luokka 84.2 ja kaikki siihen luokkaan kuuluvat kirjat ovat aakkosjärjestyksessä omissa hyllyissään. 

Muistutus eli karhukirje myöhässä olevista kirjoista lähetetään muistutus eli karhukirje. Ensimmäinen muistutus lähetetään, kun eräpäivästä on kaksi viikkoa ja toinen kun eräpäivästä on neljä viikkoa. Jos aineistoa ei palauteta, asiakkaalle lähetetään lasku 7 viikkoa eräpäivän jälkeen. Varatusta aineistosta ja pikalainakirjoista lähetetään muistutus heti eräpäivän jälkeen. Kukin muistutus maksaa asiakkaalle 1€ / kpl. Muistutusmaksun lisäksi myöhässä olevasta materiaalista voi joutua maksamaan myöhästymismaksu. 

 Musiikkihuone Tahtila - Äänieristetystä musiikkihuoneesta löytyy erilaisia soittimia. Lisäksi huoneessa on myös asiakastietokone, digitointilaite (LP-levyjen ja C-kasettien digitointi CD-levylle) sekä erilaisia soittamisen apuvälineitä kuten nuotti- ja tablettiteline. Huoneen voi varata musiikin kuuntelua tai soitto- ja lauluharrastusta varten.

 Myöhästymismaksu - jos kirjat palautetaan kirjastoon myöhässä, eli eräpäivän jälkeen, niistä pitää maksaa myöhästymismaksu. Maksut kannattaa tarkastaa kirjaston kotisivuilta.

Nimeke - kirjan (CD:n, DVD:n jne.) nimi, jolla aineisto on luetteloitu ja jolla se löytyy etsittäessä aineistotietokannasta, esimerkiksi Tuntematon sotilas. Yhdesta nimikkeestä voi olla monia niteitä, kts. seuraava kohta. 

Nide - Yksittäinen kappale tiettyä nimekettä eli yksittäinen kirja tai muu materiaali. Esimerkiksi Tuntematon sotilas on nimeke ja yksittäiset kappaleet Tuntematon sotilas -kirjaa ovat niteitä.

Nidetunnus - kirjan oma "henkilötunnus" eli viivakoodi kirjan takakannessa. Nidetunnuksen avulla kirjat erotetaan toisistaan kirjastojärjestelmässä. 

Nopeakierto - tarkoittaa uusimpia kirjastoon tulleita kirjoja, joiden laina-aika on vain kaksi viikkoa neljän viikon sijaan. Nopeakiertoa käytetään, että halutut uutuuskirjat kiertäisivät nopeammin asiakkaalta toiselle. Kirjat ovat "uusia" ensimmäiset kuusi kuukautta siitä, kun ne tulevat lainattaviksi. Lyhyempi laina-aika käy ilmi eräpäiväkuitista.

 Omatoimiaika - Omatoimiaikana kirjastoon pääsee vain Kirkes-kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Silloin on käytössä vain aulatila ja lehtilukusali. Omatoimiaikaan voi lukea lehtiä, käydä hakemassa varauksia, lainata ne tai pienestä kokoelmasta kirjoja, voi palauttaa lainojaan ja käyttää kierrätyshyllyä. Omatoimen aukioloajat ovat kesällä ma–to klo 6–9 ja klo 18–22, pe klo 6–9 ja 15–22. Kirjastossa on kameravalvonta.

Palautus – Palauta tai uusi lainasi eräpäivään mennessä. Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään myöhästymismaksu.  Järvenpään kirjastossa ei ole palautusluukkua. Voit palauttaa aineistoa kirjaston aukioloaikoina ja omatoimikirjastossa. Voit palauttaa aineistoa myös muihin Kirkes-kirjastoihin. Asiakas on vastuussa siitä, että aineisto palautuu ajallaan. Myöhästymismaksu peritään, vaikka lainojen uusiminen ei olisi onnistunut internetin käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön vuoksi. Myöhästymismaksu peritään myös, vaikka eräpäivämuistutus ei olisi tullut perille.

Palautushylly -  hylly, johon palautetut kirjat laitetaan ennen kuin ne hyllytetään omille paikoilleen. Palautushyllyssä kirjat eivät ole aakkosjärjestyksessä. Kirjat on kuitenkin eroteltu aiheen mukaan. Palautushyllyä tarvitaan, koska henkilökunnalla ei ole aikaa viedä kaikkia satoja palautuksia heti omille paikoilleen hyllyyn. Hyllyttäminen on aikaavievää ja tarkkaa hommaa. 

Palvelupiste - paikka, jossa asiakkaat voivat kysyä neuvoa kirjastoasioissa. Neuvonta- ja tietopalvelu etsii vastauksia yksittäisiin kysymyksiin sekä tekee maksuttomia tiedonhakuja kirja- ja artikkelitietokannoista. Mikäli tarvitset tietystä aiheesta laajempaa tiedonhakua esim. päättötyötä, tutkielmaa tai esitelmää varten, voit tehdä tiedonhakupyynnön. Kirjastonhoitajalta voit kysyä myös luku- ja kuunteluvinkkejä. Palvelutiskissä voi tehdä myös varauksia aineistosta. Palvelutiskissä hoidetaan myös kaikenlaisia kirjastoasioita: myöhästymismaksujen maksamista, materiaalin laskutusta, laskutettujen materiaalien käsittelyä, osoitteen muutoksia, uusia kirjastokortteja ja paljon muuta. Tällä tiskillä voit myös lainata ja palauttaa jos jostain syystä et halua käyttää automaatteja. 

Pikalaina - tarkoittaa erikoislyhyttä laina-aikaa. Pikalainat saavat olla lainassa vain seitsemän päivää. Pikalainoja ei voi myöskään uusia puhelimitse eikä netissä eikä niistä voi tehdä varauksia. Pikalainojen myöhästymismaksu on 50 senttiä vuorokaudelta. Pikalainoilla kirjasto haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisuuden lukea uusimpia kirjoja myös ilman kuukausien jonotusaikaa. Pikalainahyllystä voit tehdä ilahduttavia löytöjä!

Poisto / poistettu kirja - kirjoja korjataan mahdollisuuksien mukaan, mutta vanhoja ja huonokuntoisia kirjoja menee paljon myös poistoon. Se tarkoittaa sitä, että kirja poistetaan kirjaston aineistotietokannasta ja se voidaan laittaa myyntiin asiakkaille. Todella huonokuntoiset kirjat revitään ja paperi kierrätetään.

Poistomyynti – poistomyyntejä pidetään kerran pari vuodessa, yleensä Tyyni Tuulio-salissa jolloin myyntiä tapahtuu muutaman viikon ajan keskitetysti.

Ratamolaina - Asiakkaat voivat tilata Ratamo-lainoja, jos etsittyä aineistoa ei löydy Kirkes-kirjastoista. Ratamo-lainat toimitetaan Ratamo-kirjastoista (Hyvinkää, Riihimäki, Hausjärvi ja Nurmijärvi). Ratamo-lainoista peritään erillinen maksu.

Signum - pieni tarra, joka on jokaisen kirjan selässä alhaalla. Signumista käy ilmi kirjan osasto ja hyllypaikka kirjastossa. Ylimmäisenä signumissa lukee osaston kirjainlyhenne (esim. JA tai JAI). Ensimmäinen kirjain tarkoittaa Järvenpään kirjastoa ja muut kirjaimet osaston nimeä (esimerkissä Aikuisten osasto). Seuraavalla rivillä on kirjan luokka eli hyllypaikka, ja alimmalla rivillä on kolme ensimmäistä kirjainta tekijän nimestä. 

Sisätyö - ne työt, joita ei tehdä asiakaspalvelussa. Näitä töitä on paljon! Kirjat pitää tilata, vastaanottaa, purkaa pahvilaatikoistaan, luetteloida, tarroittaa, muovittaa ja niihin kannattaa myös tutustua. Kirjoja pitää korjata, poistaa, varastoida ja muutenkin kokoelmaa ja hyllyjä pitää koko ajan huoltaa ja pitää ajan tasalla. Kirjastossa suunnitellaan ja järjestetään tapahtumia, otetaan vastaan koulu- ja päiväkotiryhmiä, tehdään tietojärjestelmätöitä ja markkinointiviestintää. Myös sisältöjen avaus ja kirjavinkkaus ja kirjoista kertominen kuuluvat töihimme. Taustalla on hurjasti töitä, jotka eivät näy asiakkaan silmiin. Siksi kirjastoon tullaan töihin aamulla jo varhain vaikka asiakaspalvelu alkaisikin myöhemmin. 

Tarra (nidetarra, infotarra, selkätarra) - aineistoon, yleensä takakanteen, laitettu tarra, josta käy ilmi kirjaa koskevia tietoja. Tarra on siis lisätietotarra kirjaston henkilökunnalle.

Tilat – Kirjastossa on monipuolisesti tiloja lukemiseen ja rauhalliseen työskentelyyn yksin tai ryhmissä. Yleisten tilojen lisäksi löytyy varattavana maksuttomia neuvotteluhuoneita, musiikkihuone Tahtila, mikrofilmilaite ja näyttelyseinä. Kirjastolta voi myös vuokrata maksullisia tiloja kuten Tyyni Tuulio -salia ja tutkijanhuonetta.

Tiski (neuvontatiski) - tarkoittaa asiakaspalvelutiskiä/palvelupistettä, jossa voi hoitaa kirjastoasioita. Sana tiski on vain vakiintunut käyttöön, vaikka sillä ei tiskaamisen kanssa ole mitään tekemistä. 

Tulostustarra-  jos haluat tulostaa jotain tietokoneelta kirjastossa, tarvitset tulostustarran. Samalla tarralla voit myös ottaa kopioita. Sekä kopioiminen että tulostaminen tapahtuu samalla koneella, joka löytyy asiakastietokoneiden vierestä musiikkiosaston ikkunoiden luota. Samalla laitteetta voit ottaa valokopioita ja skannata. Kaikkiin näihin toimintoihin tarvitset tulostustarran, joita myydään asiakaspalvelupisteellä. Tulostustarraan voit ladata saldoa jota voi käyttää silloin kun siihen on tarvetta.

Tunnusluku - eli pinkoodi eli nelinumeroinen henkilökohtainen numero jota tarvitset lainatessasi ja kirjautuessasi omiin tietoihisi verkkokirjastossa. Myös kirjaston nettikoneille kirjautuessasi tarvitset tätä samaa tunnusta kirjastokortin asiakasnumeron lisäksi. Jos sinulla ei ole tunnusta, saat sen miltä tahansa tiskiltä näyttämässä kuvallista henkilöllisyystodistusta. 

Tutkijanhuoneet
 – Kirjastossa on yksi tutkijanhuone. Huoneen voi vuokrata käyttöönsä vähintään viikoksi, enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Tutkijanhuoneen käytöstä peritään hinnaston mukaista vuokraa. Tutkijanhuoneessa on käytettävissä mustavalkotulostin. Tulostus on maksutonta, mutta tulostuspaperi tulee olla mukana itsellä.

Uusi lainasi / lainan uusiminen -  voit pyytää lainaamallesi kirjalle lisää laina-aikaa, jos siitä ei ole varausta toiselle henkilölle. Pikalainoja ei voi uusia. Lainat voi uusia soittamalla kirjastoon (ota kirjastokortin asiakastunnus käsille) tai voit uusia lainasi netissä. Netissä uusimiseen tarvitset kirjastokortin asiakastunnuksen lisäksi henkilökohtainen tunnusluvun. Tunnusluvun saa miltä tahansa tiskiltä kirjastossa (muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan). 

Uutuuskirja - kirjastoon saapuessaan kirja on "uusi" seuraavat kuusi kuukautta, jolloin sen laina-aika on tavallista lyhyempi eli 2 viikkoa. Tällä pyritään siihen, että uusi materiaali liikkuisi nopeammin asiakkaalta toiselle ja näin mahdollisimman moni saisi luettua uusia kirjoja. Lyhyempi laina-aika käy ilmi eräpäiväkuitista, joka tulostuu lainauksen yhteydessä. 

Varasto - sijaitsee kirjaston kellarissa. Liikuteltavissa hyllyissä on kirjoja, jotka on katsottu aiheelliseksi varastoida. Varastokokoelma sisältää kirjoja,  joita ei kannata säilyttää yläkerrassa mutta joista ei vielä kannata luopuakaan. Kirjoja voi lainata varastostakin: pyydä henkilökuntaa hakemaan kirja varastosta lainaamista varten.  

Varattu nide - tarkoittaa kirjaa, levyä tai muuta aineistoa, josta asiakas on tehnyt varauksen.

Varaus / varaaminen – Voit varata sekä lainassa että hyllyssä olevaa aineistoa. Voit tehdä varauksia verkkokirjastossa tai kirjaston asiakaspalvelussa. Varauksista voidaan periä varausmaksu, joka kirjautuu automaattisesti asiakastietoihin. Yhtä aikaa sinulla voi olla enintään 50 varausta. Nouda varauksesi itse varausten noutohyllystä. Varausilmoituksen mukana tulee henkilökohtainen varausnumero, jonka mukaan varaukset on laitettu hyllyyn numerojärjestykseen. Varausnumero on aina sama, joten sen voi tallentaa vaikka puhelimeensa. Jos et muista noutonumeroasi, voit pyytää sen henkilökunnalta. Varauksia voit noutaa myös omatoimi- ja itsepalveluaikana. Noutamatta jääneestä varauksesta menee 1,50 € maksu. Varaukset tulee lainata automaatilla. Lainaamiseen tarvitaan sama kirjastokortti, jolle varaus on tehty. Et siis voi lainata lainausautomaatilla omalle kortillesi toiselle henkilölle varattua aineistoa.

Varausnumero - varausilmoituksen mukana tulee henkilökohtainen varausnumero, jonka mukaan varaukset on laitettu hyllyyn. Varausnumero on henkilökohtainen ja asiakkaalla on aina käytössään sama varausnumero. Jos et muista tunnustasi, voit pyytää sen henkilökunnalta.

Velkasaldo - tarkoittaa myöhästymis- ja muista maksuista kertynyttä summaa, joka näkyy asiakkaan tiedoissa. Velkasaldosta ei lähde asiakkaalle ilmoitusta, vaan saldon näkee omista tiedoistaan ja eräpäiväkuitista, kun lainaa. Myös henkilökunta saattaa huomauttaa kortilla olevista maksuista asiakkaan lainatessa tai palauttaessa materiaalia henkilökunnalle.

Verkkokirjasto - aineistotietokanta, josta löytyy kaikki Kirkes-kirjastoissa oleva materiaali. Kirkes -verkkokirjasto on avoinna ympäri vuorokauden. Siellä voit muun muassa

 • hakea aineistoja ja uusia lainoja 
 • tehdä varauksia ja maksaa maksuja 
 • tarkastaa kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat 
 • tutustua e-aineistoihin, kuten e-kirjoihin 
 • lukea ajankohtaisista tapahtumista. 

Voit kirjautua verkkokirjastoon kirjastokortillasi ja tunnusluvullasi. Kun olet kirjautunut verkkokirjastoon, käytössäsi on myös sähköinen kirjastokortti, joka toimii myös omatoimikirjastoon kirjautumisessa, sekä automaateilla lainatessa. Näin sinulla on kirjastokortti mukana aina kun puhelinkin on mukana.

Viivakoodi - kirjaston materiaalissa (yleensä takakannessa) oleva tarra, joka kertoo sen nidetunnuksen. Viivakoodi siis erottaa aineiston kaikista muista kirjaston niteistä. Viivakoodin avulla tiedämme, mitkä niteet asiakkaalla ovat lainassa.

Vinkkaus - kirjavinkkaus on kirjojen sisältöjen avaamista erilaisin keinoin. Kirjoja vinkataan koululaisryhmille, sosiaalisessa mediassa kirjoittaen ja videoin, kirjavinkkaustapahtumissa ja vaikka spontaanisti hyllyjen välissä, jos asiakas kyselee lukuvinkkejä. 

Tässä siis vähän avattuna kirjastosanastoa. Myös kirjaston nettisivuilta saattaa löytyä vastauksia moneen kysymykseen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Sattuiko vahinko?

Kirjavinkit helmikuulta 2023