Joulukirjoja lapsille ja lapsenmielisille

Joulu tulla jollottaa hyvän mielen hyrinässä.  Vinkataanpas muutamia jouluisia lastenkirjauutuuksia.

Helena Waris ja Mirjami Manninen (kuv.): Olafin Pentupäiväkirjat – Viheltävä villapaitakoira (Otava, 2021)

Helppolukuisen kirjasarjan neljännessä osassa houkutellaan lukemaan oppineet mukaan kuusenhakuretkelle koiranpentu Olafin kanssa. Olafin apua tarvitaan, kun Sysi joutuu hätään.  Kirjasarja on varmasti eläinrakkaiden lasten makuun.

Olafin pentupäiväkirjat myös e-kirjana Ellibs-palvelusta.

Davis O´Connell ja Susanna Sjöman (käänt.): Yrmeä yksisarvinen – Joulujuhla (Otava, 2021)

Joulujuhla on neljäs osa suosittua yksisarviskoulun taikamaailmaan sijoittuvaa helppolukuista kirjasarjaa lukuharrastustaan aloittaville koululaisille.  Mira-tyttö käy yksisarviskoulua, joka on hänen mielestään ”parasta maailmassa”. Yrmeä yksisarvinen Teppo rakastaa joulua, erityisesti jouluruokia.  Teppo on Miran paras yksisarvisystävä (PYY).   Mira toivoo, että Teppo keskittyisi pipareiden sijaan yksisarviskoulun joulunäytelmän harjoitteluun. Kirjoissa huumori kukoistaa ja kakka- ja pieruhuumorillekin on osansa. Lainattavissa myös Ellibsistä e-kirjana.

Johanna Hulkko ja Jari Paananen (kuv.): Geoetsivät ja revontulten salaisuus (Karisto 2021)

Alakouluikäisille suunnatun kirjasarjan 12. osassa seikkaillaan Lapissa. Raparperi harrastaa geokätköilyä ja harrastus vie hänet ystävineen huimiin seikkailuihin.  Raparperi on nyt kuudesluokkalainen ja perheineen joulun vietossa lomakeskuksessa. Kappas vaan, muu etsiväpoppookin on samalla suunnalla.  Pian on uusi mysteeri selvitettävänä, kun lumiveistoskisassa tapahtuu outoja.  Aikuisten touhotuksia ihmetellään ja etsivien kasvaessa mukana on myös huolta ympäristöstä.  Geoetsiviä jaksaa moni eskari-ikäinenkin kuunnella aikuisen lukemana. Jokaiseen kirjasarjan osaan on piilotettu oikea geokätköilytehtävä. Löytyy myös e-kirjana Ellibsistä.

Matt Haig ja Chris Mould (kuv.): Hiiri nimeltä Miika (Aula & Co, 2021)

Miikaan on tutustuttu jo Matt Haigin valloittavassa seikkailussa ”Poika nimeltä Joulu”.  Molemmat kirjat muuten tapahtuvat Suomessa. Miika-hiiri oppii kokemuksen kautta, että tärkeintä on se, kuinka vahva on sisältä. Kirja antaa lukijansa oivaltaa ja viihtyä, kokea aimo annoksen taikuutta, pelätä peikkoja ja saada ennen kaikkea lämpöä ja rakkautta. Tätä kirjaa ei malttanut jättää käsistään, kun sen aloitti.  Kuvitus tukee tarinan huumoria ja se on todella ilmeikästä. Suositusikänä kirjassa on yli 6-vuotiaat. Kirja ei ole iltasatuainesta pelottavien kohtiensa takia vielä eskari-ikäisille, mutta sopii aikuisen kanssa turvallisesti yhdessä pohdittavaksi.  Löytyy myös ääni- ja e-kirjana Ellibs-palvelusta.

Jos ja kun ihastut Miikaan, saatat tykästyä myös Totuuskeiju- sarjaan tai kirjoihin ”Joulupukki ja minä” sekä ”Tyttö, joka pelasti joulun”.

J.K. Rowling, Jim Field (kuv.), Jaana Kapari-Jatta (suom): Jouluposso (Tammi, 2021)

Lelut heräävät jouluna eloon! Kirja pullollaan joulun taikaa, rakkautta ja lämmintä joulumieltä. Kahdeksanvuotiaan Jackin rakkain pehmolelu, Roteepossu (RP) katoaa ja Jack on murheen murtama.  Jack ja uusi lelu Jouluposso (JP) lähtevät Hukattujen lelujen maahan pelastamaan Jackin parhaan ystävän. Kirja on taidokkaasti kuvitettu monia kuvittajapalkintoja voittaneen Jim Fieldin toimesta. Kirjaa suositellaan yli 8-vuotiaille, mutta se sopii ääneen luettuna jo eskari-ikäiselle. Vanhempi Potter-fanikin löysi tuttuja elementtejä ja antoi joulun taian viedä mukanaan.

Sirkka Knuutila ja Olga Badulina (kuv.): Rosmariini ja valkoinen joulu (Avain 2021)

Rosmariini tonttutyttö yrittää järjestää etelänkin lapsille valkoisen joulun. Kirjassa on 24 lyhyttä tarinaa, jotka päättyvät aina niin, että seuraavaa malttaa tuskin odottaa. Jokaiseen pikkutarinaan liittyy yksi kannen kokoinen kuva.  Kirja sopii vaikkapa joulukalenteriksi yli 3-vuotiaille. Rosmariini seikkailee myös kirjassa ”Rosmariini ja joulun taika.”

Christina M. Butler, Macnaughton, Tina (kuv.), Syrjänen Pirta (kään.): Siilin jouluarvoitus (Karisto, 2021)

Mitä ihmettä? Joku on kahminut kaikki metsän piikkipaatsamamarjat ja männynkävyt.  Mitä mahtaakaan tapahtua, kun pikkusiili ystävineen löytää lumesta suunnattoman suuria jalanjälkiä? Suositussa kuvakirjasarjassa seikkaileva pikkusiili valloittaa jälleen pienimmät sydämet.  

Maria Kuutti ja Elina Jasu (kuv.): Joko joulupukki tuli? (Kvaliti, 2021)

Onni ja Aada-kirjoistaan tunnettu Maria Knuuti ja palkittu kuvittaja Elina Jasu ovat loihtineet tarinan Aaron ja pikkuveljen joulunodotuksesta, sen jännityksestä ja lapsen mielikuvituksen lennosta.  Aaro kehittelee leikin, jossa hän touhuaa pikkuveljen kanssa tonttuina. Veljesten jouluaattoiltaa touhuineen on kuvitettu todella ilmeikkäästi ja kirja on veljesrakkautta ja lämpöä pullollaan.


Teksti ja kuvat: Anne K.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sattuiko vahinko?

Me hankimme sinun kirjasi

Esittelyssä: Uusi työntekijämme Annu!