Lisää marraskuun kirjavinkkejä

 Täältä löytyy lisää marraskuun aikana somekanavillamme vinkattuja kirjoja! Eli ei hätää jos kirjat somevirrassa lipuvat joskus ohi, täältä löytyy kaikki vinkit koottuna kuukausittain. 

Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin, Kustantamo S&S 2018, suomennos Outi MennaEräänä talvi-iltana kiistelty sarjakuvataiteilija on esiintymässä kirjakaupassa, kun kauppaan hyökkää kolme terroristia. Syntyy paniikki ja osa yleisöstä jää panttivangiksi. Kesken kaiken nainen, jonka tehtävä on ollut kuvata hyökkäys, kääntyy kumppaninsa puoleen ja kuiskaa: ”Tämä on väärin. Meidän ei pitäisi olla täällä. Meidän pitäisi häipyä.” Pari vuotta myöhemmin nainen saa oikeuspsykiatriselle klinikalle vieraakseen kirjailijan. Nainen antaa kirjailijalle nipun paperia, oman tarinansa.

He hukkuvat äitiensä kyyneliin on vahva kuvaus mahdollisista tulevaisuuksista, pienten päätösten merkityksestä, mielen oikuista ja uskosta niin omaan itseen kuin johonkin suurempaan. Tämä tarina on sellainen, että kun kirjan on saanut loppuun, tekisi se mieli aloittaa saman tien uudestaan alusta, tutkia sitä, miten yksi asia johtaa vääjäämättä toiseen.

Anyurun kieli on kaunista ja Mennan suomennos onnistunut, tarinaan mahtuu useita upeita lauseita ja virkkeitä, joita tekisi mieli jäädä makustelemaan ja pohtimaan pidemmäksi aikaa. Tarinan loppu on yllättävä ja vetää maton lukijan jalkojen alta. Kokonaisuutena He hukkuvat äitiensä kyyneliin ei ehkä ole helppo kirja, ei välttämättä edes kovin palkitseva, mutta se on jotain niin yllättävää ja ajankohtaista, että siihen kannattaa tarttua. JA

 Anne Muhonen:  Älä unohda minua, Avain 2021

Tämä sarjakuva on nuorille suunnattu, mutta myös aikuiseen makuun sopiva. Kukkakauppias Hilla saa soiton ex-puolisoltaan Karilta, täysin työasioissa. Kari etsiskelee TET-paikkaa oppilaalleen Eerolle ja saa suostuteltua Hillan ottamaan pojan töihin kauppaan. Eeron elämässä ei oikein tunnu olevan kiinnekohtaa, kaveriporukkaa voisi luonnehtia vääränlaiseksi eikä välittäviä aikuisiakaan ole liiaksi asti. Eeron myötä Hilla avaa elämässään oven niin menneisyyden haamuille ja suurelle surulle, ahdistukselle kuin jopa väkivallalle.

Hilla ja Eero sopivat yhteisestä koodiviestistä, jolle tuleekin molemmille käyttöä. Tarinan edetessä näiden kahden välille syntyy ja kasvaa merkityksellinen suhde, täynnä lämpöä ja ymmärrystä. Eero saa lukijan toivomaan, että jokaisella nuorella olisi elämässään edes yksi aikuinen, johon hän voi luottaa ja tukeutua. Hillan kohdatessa menneisyytensä kipupisteitä lukijalle puolestaan annetaan toivoa, että suuristakin menetyksistä voi toipua.

Muhosen piirrostyyli on kaunista, tavallaan yksinkertaista mutta samaan aikaan täynnä yksityiskohtia. Kannattaakin tutkia kuvia huolella, sillä ne ovat täynnä pieniä asioita, joiden myötä tarina syvenee ja sitä on helpompi ymmärtää. Ja tokihan kukkakauppaan sijoittuvassa tarinassa myös kukat ja kasvit valtaavat sivuilta tilaa, ilahduttavasti ja hienovaraisesti. Lyhyt tarina tuntuu hieman jäävän kesken, mutta samalla antaa lukijalle tilaisuuden täydentää aukkoja ja oikeasti pohtia lukemaansa. Tunnelmallinen sarjakuva on kaikki saamansa kehut ansainnut. JA

Mintie Das: Kuolleetkin ghostaa , Into 2021, suom. Kristiina Vaara

Kuolleetkin ghostaa löytyy Järvenpään kirjaston nuortenosasto Stoorista jännityshyllystä. Ja kyllähän kirjasta jännitystä löytyykin, sillä kirjan päähenkilö Violet päätyy selvittämään koulukaverinsa Naomin murhaa. Perinteisestä dekkarista kirjan kuitenkin erottaa Violetin yliluonnollinen kyky nähdä ja kommunikoida kuolleiden kanssa. Kaikki henget eivät ole ystävällisiä, ja Violetilla on melkoinen paine selvittää ystävänsä murhaaja tai muuten hän itse päätyy juttukavereidensa kaltaiseksi lopullisesti.

Kirjassa tapahtuu paljon koko ajan ja juonenkäänteet ovat viihdyttäviä niiden yliampuvuuden vuoksi. Lukiolaisten ystävyys- ja vihamiessuhteet näyttäytyvät lukijalle vuoroin liikuttavina tai todella julmina. Kuolleetkin ghostaa tarjoaa viihdettä, mutta pinnan alla myös pohdintaa rasismista ja seksismistä. JA


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sattuiko vahinko?

Me hankimme sinun kirjasi

Esittelyssä: Uusi työntekijämme Annu!