Kirjastossa tapahtui: kevät 2022

Kirjastossa järjestetään joka vuosi lukuisia tapahtumia kirjailijavierailuista musiikkiesityksiin, satutunneista digiopastuksiin ja kaikkea siltä väliltä. Tässä blogitekstissä kurkistamme kirjaston tapahtumiin keväällä 2022. Mikä kirjaston tapahtuma on jäänyt erityisesti sinun mieleesi? Mitä toivoisit kirjastolta ensi vuonna, millainen tapahtuma kiinnostaisi erityisesti sinua?

Tammikuussa kirjaston lähitapahtumat olivat vielä tauolla koronarajoitusten vuoksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, etteikö tapahtumaryhmässä kovasti suunniteltu tulevaa toivoen, että rajoitukset hellittävät ja kirjastossa voitaisiin taas tavata kasvokkain myös tapahtumien merkeissä. Kirjastossa tosiaan on useamman hengen tapahtumaryhmä, joka yhdessä suunnittelee ja järjestää tapahtumia. Ryhmän sisällä vastuut jakautuvat kiinnostuksen ja muiden töiden mukaan.

Helmikuu alkoi paikallisten kirjailijoiden teemapäivällä, joka järjestettiin verkkotapahtumana, vaikka koronarajoitukset olivat jo löysentyneet. Lauantain ensimmäisen esiintymisen aiheena oli Tulisukka – Rauno Pusa (Reuna 2020), kirjailija Hannu Pelttarin uusi henkilöhistoriikki. Mukana oli tietenkin myös itse Tulisukka eli Rauno Pusa, jonka elämästä ei tapahtumia ja käänteitä puutu ja pääsimmekin kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita niin musiikin, urheilun kuin matkailun maailmasta. 

Paikallisten kirjailijoiden teemapäivän toinen esiintyjä oli Eija Tuomela, jonka teos Rehellinen sauna (Kesuura 2021) alkaa amerikansuomalaisilta syrjäseuduilta ja päättyy Suomeen. Kuulimme tarinoita siirtolaisuudesta, yhteisöistä ja musiikista, sillä mukana olivat myös Mikko Perkoila ja Jukka Haikonen, jotka esittivät muun muassa amerikansuomalaisia lauluja. Molemmat esiintymiset voit katsoa Youtube-kanavaltamme.

Helmikuussa myös kuukausittain toistuvat tapahtumat palasivat hiljalleen tauolta ja esimerkiksi lukupiiri, Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston oppilaiden suositut Piristystä perjantaihin -konsertit ja novellikoukku vetivät kävijöitä niin kirjastoon kuin Teamsin ääreen.

Maaliskuuhun mennessä tapahtumat olivat jo täydessä vauhdissa. Heti kuun alussa henkilökunta piti kirja- ja pelivinkkauksen, jota saattoi seurata sekä paikan päällä kirjastossa että verkossa. Voit edelleen käydä kuuntelemassa vinkit, tallenteen löydät Youtube-kanavaltamme.

Myöskin maaliskuussa järjestetyssä luentosarjassa Seppo Tuominen perehdytti kuulijat musiikillisten sarjojen maailmaan. Länsimaisessa musiikissa sävellyksillä on erilaisia muotorakenteita, kuten sonaattimuoto, rondomuoto, laulumuoto jne. Ne ovat useimmiten varsin tiukasti säädeltyjä. Musiikilliset sarjat sitä vastoin ovat edellisiin nähden muodoltaan vapaampia. Jostakin laajasta sävelteoksesta kerätään osia, jotka järjestetään sarjaksi, useimmiten lyhyehköjä sävellyksiä peräkkäin. Ensimmäisellä luentokerralla oli esillä taidemusiikista koottuja sarjoja, aiheena mm. Johann Sebastian Bach ja Pjotr Tšaikovski ja toisella kerralla elokuvamusiikeista tehtyjä sarjoja, aiheena mm. Max Steiner ja Erich Korngold.

Maaliskuun huipensi kuun lopulla vietetty ilmastoviikko, jonka suurin vetonaula oli Kerttu Kotakorpi, joka kertoi esikoiskirjastaan Suomen luonto 2100 (Bazar 2021). Meteorologi keräsi Järvenpää-talon Juhani Aho -salin täyteen kuulijoita, kyselijöitä ja keskustelijoita. Kuulimme, miten Kotakorvesta tuli meteorologi, inspiroiduimme hänen luontosuhteestaan ja lintuharrastuksestaan. Kotakorpi kertoi esikoiskirjansa syntyprosessista ja siitä, millaista on tieteellisiin malleihin perustuen ennustaa Suomen ilmasto-olosuhteiden kehitystä. Tietysti kuulimme myös siitä, miltä Suomen luonto voisi 80 vuoden päästä ilmastonmuutoksen edetessä näyttää. Yleisö oli aktiivista ja kyseli erinomaisia kysymyksiä. Tilaisuutemme päättyi toiveikkaisiin tunnelmiin ja siihen, että yhdessä toimimalla voimme vaikuttaa tulevaisuuteen.  Vierailu järjestettiin yhteistyössä Järvenpään Opiston kanssa.

Kuva: Järvenpään Opisto

Maaliskuussa lavalle palasivat myös Järvenpään teatterin Päiväläiset Sattumia-lukuhetkien kanssa, Anne Meretmaa kävi kirjailijavieraana kertomassa uutuusteoksestaan ja kolmosluokkalaisia ilahdutti Jukka-Pekka Palviaisen virtuaalivierailu.

Huhtikuun kohokohtina olivat Samuel Jyringin ja Henna Karppinen-Kummunmäen vierailut. Samuel Jyrinki oli kirjaston Stagella kertomassa kirjastaan Paratiisi vai helvetti (Otava 2021), joka käsittelee kirjailijan omakohtaisia kokemuksia biseksuaalisuudesta vanhoillislestadiolaisuuden sisällä. Tilaisuudesta muodostui varsin lämminhenkinen ja intiimi. Yleisö oli hyvin kiinnostunut aiheesta ja kyseli paljon hyviä kysymyksiä. Tällaisia kohtaamiset kirjastossa voivat parhaimmillaan olla – jaetaan kokemuksia ja ihmetellään toinen toistamme kunnioittaen ja toisiltamme oppien. 

Henna Karppinen-Kummunmäki puolestaan kertoi kirjastaan Tyttöjen vuosisadat – lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle (Avain 2022). Esiin nousivat muun muassa menneisyyden moninaisuus ja tyttöjen oma ääni ja saimme kuulla siitä, millaista on ollut kasvaa tytöstä naiseksi esimodernin ajan perheissä.

Suosittu Open mic houkutteli runsaasti runoilijoita ja runoista kiinnostuneita kirjaston stagelle myös huhtikuussa, satutunnit ja loruhetket taas ilahduttivat perheen pienimpiä satuhuone Onnelissa.

Toukokuussa Olli Järvenkylä kävi kertomassa uutuusteoksesta Reppuretki kansallispuistoon (Readme.fi 2022) ja veti tuvan täyteen mielenkiintoisilla tarinoilla kansallispuistoista ympäri Suomen ja erityisesti sadasta päivästä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Saimme kuulla myös lammaspaimenen työstä, retkeilyvarusteista ja retkillä sattuneista kommelluksista. Eiköhän muutama kuulijakin innostunut suuntaamaan loppuvuoden aikana kansallispuistoihin.

Kevään suurin ponnistus oli toukokuun alussa järjestetty Tähtien sota -päivä. Päivän aikana lukuisat innokkaat pienet ja isommat fanit pääsivät suoriutumaan jännittävän jediradan tehtävistä, askartelivat naamioita ja saivat kasvomaalauksia. Päivään osallistui myös vieraita kaukaisesta galaksista, jotka poseerasivat kuvissa kaikkien halukkaiden kanssa.


Kesää kohden tapahtumat jäävät tauolle, vaikka ennen lomia vielä suunnitellaankin syksyn ensimmäisiä tapahtumia ja hiotaan yksityiskohtia valmiiksi. Mitä kaikkea syksyllä sitten tapahtui, siihen palataan toisen blogitekstin parissa. 


Teksti ja kuvat, ellei toisin mainita: Järvenpään kirjaston tapahtumaryhmä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023