Kirjavinkkejä kesäkuulta 2024

Kesällä henkilökunta lomaili ja luki paljon kirjoja. Näitä varmaan vinkataan syksyn aikana teille. Tässä postauksessa on kesäkuun vinkatut kirjat, heinä- ja elokuut tulevat omina postauksinaan, niin paljon oli myös kesäkirjavinkkejä! Tässä nyt kesäkuussa kirjaston somessa vinkattuja  kirjoja:

Havaste: Lieka 
Harnesk: Lumeenkylväjät
Heisey: No siis tosi hyvää
Walliams: Vaarin suuri pakomatka
Vuori: Kaplamak
Viherjuuri: Terveisiä mummon mökiltä

Paula Havaste: Lieka, Gummerus 2023


Kirjavinkki Mintiltä, Paula Havasteen Lieka.

Tiedätkö mikä on huovi ja mitä huovit tekivät? Entä muistatko milloin ja miksi Nuijasota käytiin Suomessa? Jos nämä asiat ovat hieman hämärän peitossa, niin tämä kirja avaa näitä asioita erittäin mukaansatempaavalla ja kiinnostavalla tavalla. Opit historian asioita kuin vahingossa, eikä se tunnu yhtään opiskelulta tai edes oppimiselta.

Havaste kertoo kirjassa Riston elämästä pienellä maatilalla, jossa Risto varttuu perheensä kanssa. Hän on toiseksi vanhin poika, maatila periytyy vanhimmalle pojalle, tytär naitetaan jonnekin muualle, ja Riston osa on vielä auki. Perhe haaveilee, että pystyisi hankkimaan hevosen, niin se takaisi Ristolle toimen huovina.

Risto lähetetään Turkuun huovina toimivan enon luokse. Sieltä käsin Risto saa käy katedraalikoulussa oppimassa lukemista, kirjoittamista ja lakiasioita takarivin seisomaoppilaana. Enon luona hän tekee myös kotihommia, siivoaa, laittaa ruokaa, tekee puita, myös naapurin puut Risto pilkkoo ja samalla tutkailee naapurin tyttäriä, joista varsinkin Anna tuntuu mukavalta ja he vaihtavat muutamia sanojakin. Risto opettelee, kuinka kaupungissa toimitaan ja kuinka tullaan hyväksi ja vahvaksi mieheksi. Hän pääsee myös enon mukana matkustelemaan laivalla huovin apulaisena.

Vihdoin perhe saa ostettua Ristolle hevosen ja hän pääsee huovikouluun, jossa oppii kaikenlaisia taitoja miekan käsittelystä kirjanpitoon. Huovijoukko hitsaantuu yhteen lujin sitein kaikenlaisten koettelemusten seurauksena. Huovien pääasiallinen tehtävä on kerätä veroja kuninkaalle, se ei aina ole ihan mutkatonta ja eräällä veronkeruumatkalla Ristolle käy huonosti. Hän melkein menettää henkensä vakavassa tilanteessa, jossa häntä viilletään puukolla pahasti naamaan. Toipuminen kestää kauan eikä Riston elämä ole entisensä tuon koettelemuksen jäljiltä.

Kirjan tapahtumat johtavat kohti Nuijasotaa ja sen kaoottista myllerrystä. Tästä kirjasta käy hyvin ilmi huovien ja veronkantajien puoli, miksi sotaan ajauduttiin. Havasteen aiemmin ilmestynyt kirja, Laahus, taas kertoo toisen puolen, maanviljelijöiden puolen asiaan. Sodassa ei ole voittajia, ei näissäkään kirjoissa, mutta on erittäin mielenkiintoista elää hahmojen mukana ja ymmärtää miksi nämäkin tapahtumat tapahtuivat Suomen historiassa. Kirjoissa käy hyvin myös ilmi, millainen osuus ihmisen elämässä on sillä, mihin on sattunut syntymään. Onko kotipaikan pellot alttiita hallalle vai eivät, sillä voi olla valtava merkitys elämäntarinan kannalta.

Suosittelen kirjaa erittäin lämpimästi ihan kaikille, erityisesti jos pidät historiasta, hyvistä ja eläväisistä henkilöhahmoista ja jännittävistä juonenkäänteistä. Ja tämän myötä lämmin suositus myös Havasteen kaikille muille kirjoille, eritoten Vihat-sarja on ihan loistava historiallinen kirjasarja. Havasteen ensimmäinen kirja Kymmenen onnen Anna minut koukutti ja olen lukenut kaiken sen jälkeen. Siksi lämmittikin mieltä, kun tämän Lieka-kirjan ihan alussa viitattiin tuohon ensimmäiseen kirjaan, se kivasti teki jonkinlaisen historiallisen ympyrän ja vei takaisin sinne ihan alkuun. Ja tähän sarjaan on tänä vuonna 2024 ilmestymässä vielä kolmaskin kirja, Luode. - Mintti

Tina Harnesk: Lumeenkylväjät, WSOY 2023, suom. Leena Virtanen

Heinin uusin kirjavinkki!

Tina Harnesk: Lumeenkylväjät

Älä anna nimen hämätä: tämä on kesälukemistoon oiva lisä!
Tässä kirjassa on mitä taidokkaimmin punottu huumori osaksi kipeitä ja vaikeita asioita. Ensin siis rikotaan jää naurulla ja sitten se sulautetaan kyyneliin ja liikutukseen.

Kirjassa Pohjois-Ruotsissa syrjäytynyt vanha saamelaispariskunta elää pikku talossaan keskellä ei mitään. 85-vuotias Mariddja on saanut kuulla lääkäriltä, että hän sairastaa parantumatonta syöpää. Mariddja ei ole huolestunut itsestään, mutta hän alkaa selvittää tilannetta, koska hänen rakas miehensä Bierra etääntyy yhä kauemmas tästä hetkestä ja paikasta dementian pahetessa. Mariddjan ainoa toivo ja päämäärä on löytää kadonnut, rakas sisarenpoikansa. Hän turvautuu uuteen ”puhelinaparaattiinsa”, jonka sisältä ystävällinen keskusneiti Sire ohjaa ja opastaa. Sire on kyllä välillä ihan hakoteillä, mutta koittaa parhaansa, kun Mariddja selittää tilannettaan. Samaan aikaan Norrbottenin kylään muuttaa nuoripari Kaj ja Mimmi. He molemmat työskentelevät siellä lääkäreinä. Kajn äiti on kuollut ja vienyt mukanaan salaisuuden, jota Kaj lähtee pikkuhiljaa avaamaan. Vanhan ja nuoren pariskunnan elämät limittyvät ja lopussa solmiutuvat toisiinsa jännittävien ja uskomattomien tapausten kautta.

Näiden juonenkäänteiden ohella Harnesk kertoo vanhoja saamelaistarinoita ja kansanperinteen muovaamia taruja, jotka ikään kuin limittyvät kirjan todellisuuteen unina, uskomuksina ja elämän valintoina. Perhe ja suvun tarinat saavat siis uuden muodon Harneskin kautta. Hän kertoo kirjan kustantajan sivuilla pyrkineensä näillä tarinoilla ”samaan ajan ja tilan katoamiseen” kuin itse koki kansantaruja kuunnellessaan. Kyllä, sen hän juuri saavuttaa.

Jos haluat nauraa, liikuttua ja tuntea on tämä kirja sinulle. Sukutarinat, perhe, yhteisö ja saamelaisuuden vanhat, runolliset tarinat saavat uuden upean muodon tässä kirjassa. Syvyys ja keveys, nauru ja itku ovat kaikki läsnä. Lukuisat upeat sivuhenkilöt luovat myös oman osansa kirjaan ja sen hersyvään huumoriin. Lukuvinkki siis monelle: kulttuureja, tunteita, tietoja saamalaisuudesta ja sen historiasta, kaunista ja runollista, mutta samalla hauskaa ja humoristista, nyt lukemaan! - Heini

Heisey: No siis tosi hyvää, Aula & Co 2023, suom. Terhi Kuusisto

Kirjavinkki kesään: Heisey: No siis tosi hyvää.

Esikoisromaani nuoresta naisesta, joka koettaa selvitä jotenkuten yllättävän avioeron jälkimainingeista. Päähenkilö Maggie on jotenkin aika sekava tapaus, hän koettaa vähän opiskella, hän jotenkin hieman tekee jotain epämääräisiä töitä, hänellä on kaveripiiri joka avioeroprosessin edetessä alkaa kuitenkin hajoilla ja hän on ihan totaalisen hukassa jäätyään yksin. Kirjaa on kuvattu hulvattomaksi ja katkeransuloiseksi komediaksi, mutta itse koin myös surullisuutta, kun Maggie on niin kovin hukassa. Jotenkin ymmärrettävääkin on Maggien haahuilu ja hapuilu elämän kanssa, mutta jotenkin olisi myös tehnyt mieli mennä ottamaan häntä kädestä ja pyytää pysähtymään ja vetämään henkeä ja miettimään että mitä nyt oikeasti kannattaisi tehdä.

Maggie koittaa väenvängällä nauttia sinkkuudestaan avioliiton jälkeen, mutta ei se oikein onnistu. Kuten ei sekään ettei ottaisi yhteyttä entiseen aviomieheen. Kirjan rimpuilu johtaa lopuksi elämänmuutoksiin, joissa Maggie ehkä alkaa löytää taas punaista lankaa elämäänsä ja sen kyllä hänelle soisin. Nuoremmat lukijat voivat varmaan löytää enemmän samaistumispintaa Maggien kokemuksista, voi olla että viisikymppinen ei ole ihan kohderyhmää.

Kirjailija on aiemmin kirjoittanut komediasarjojen käsikirjoituksia, kuten Schitt’s creek ja Workin’ moms-sarjat. Siksi varmaan tätäkin on luonnehdittu komediaksi, kirjoitustyyli oli kepeää ja hauskaakin, mutta itseäni tämä ei naurattanut, herätti lähinnä myötätuntoa. Kirjan kansi on ihana, ja siksi siihen tuli tartuttua alun perin. Eli jos ihmissuhteet ja vaikeuksista selviytyminen kiinnostaa, niin tämä kannattaa lukea. - Mintti 

David Walliams: Vaarin suuri pakomatka, Tammi. 2024 suom. Kaisa Kattelus
Sanna Sofia Vuori: Kaplamak, Tammi, 2024
Heidi Viherjuuri ja Henna Ryynänen: Terveisiä mummon mökiltä, Kustannus-Mäkelä 2024


Kesälukemista lapsille. Jos et ole vielä kyllästynyt lastenkirjojen erikoismummoihin ja omituisiin vaareihin, tässäpä kaksi vauhdikasta seikkailua lomalukemiseksi alakoululaisille. 

Sanna Sofia Vuori on hurmannut aikaisemmin kuvakirjoillaan, mutta nyt hän ottaa haltuun isommatkin lukijat kirjallaan Kaplamak. Se on kirja, joka tuoksuu omenalle, kanelille ja ikuiselle kesälle.  Vuorella on taito piirtää lukijalle sanoilla kuva, jonka ääressä voi vain nautiskella. Elle lähtee neljännellä kesälomallaan tapaamaan mummiaan maagiseen Kaplamakin kaupunkiin, jonka sirkuksessa mummi tekee kaikenlaisia hommia. Sirkuksen tähtiesiintyjät katoavat ja mysteeri kaipaa selvittäjää. Jonna Jylhä kuvittaa toisen lastenkirjansa huumorilla ja ilmeikkäästi, kepein silmää hivelevin värein. Kirja toimii hyvin myös ääneenluettuna. Kustantajan Ikäsuositus on +7. 

Kirjassa Vaarin suuri pakomatka, David Walliams ja Tony Ross. Kaksitoistavuotiaan Jackin vaari on entinen hävittäjälentäjä, sotasankari, jonka muisti on alkanut hapertua. Jack rakastaa vaarin tarinoita ja pommikoneiden pienoismalleja. Vaari passitetaan karseaan hoivakotiin, josta Jack hänet pelastaa. Mitä ihmettä tapahtuu, kun vaari ja Jack murtautuvat Lontoossa sotamuseoon? Kirjassa saa annoksen toisen maailmansodan sotahistoriaa seikkailun lomassa. Kirjan lopussa on tieto-osuus. Walliamsmaiseen tapaan lukija saa huvittua ja herkistyä, paha saa tietysti palkkansa. Kirja sopinee erityisesti 4-6-luokkalaisille vauhdikkaan seikkailun, sotahistorian ja vaarien faneille. 

Perheen pienemmille mummofaneille vinkkinä kuvakirja Terveisiä mummon mökiltä (Heidi Viherjuuri ja Henna Ryynänen). Se on ihanan isoilla kuvilla varustettu kuvakirja kaikille kesästä ja mökkeilystä tykkääville.  - Anne

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Liikuntavälineitä ja elämyksiä - näitäkin voit lainata kirjastosta