Elokuvavinkkejä sateenkaaren väreissä

Keski-Uudenmaan Priden kunniaksi tarjoamme ison kattauksen queer-leffavinkkejä. Kaikki alla esitellyt elokuvat löydät tällä hetkellä Kirkes-kirjastojen Cineast-elokuvapalvelusta. Jos Cineast ei vielä ole tuttu, kannattaa siihen tutustua viimeistään nyt. Palvelussa voit katsoa maksutta 4 elokuvaa kuukaudessa ja katseluun tarvitset vain kirjastokortin ja siihen liitetyn PIN-koodin.  



120 Beats Per Minute (2017, ohjaus Robin Campillo)

Pariisi 1990-luvun alkupuolella. Act Up -järjestön aktivistit käyvät taistelua epäreilua järjestelmää, poliitikkoja ja lääkeyhtiöitä, vastaan. Samalla monet heistä elävät AIDSin kanssa ja käyvät raadollisempaa henkilökohtaista taistoa aikaa vastaan. Tarinan keskiöön nousevat järjestön vimmainen perustajajäsen Sean ja uusi tulokas, varautuneempi Nathan. Kuten jo lähtöasetelmasta saattaa päätellä, tarina etenee vääjäämättä kohti traagista loppua eikä se ole mitään helppoa katsottavaa. Aika ja sen rajallisuus nousevat tarinan kantaviksi teemoiksi tässä hienossa elokuvassa, jossa aitous ja elämänilo loistavat – raadollisesta todellisuudesta huolimatta.

 

A Moment in the Reeds (2017, ohjaus Mikko Mäkelä)

Kotimaista väriä vinkkilistalle tuo A Moment in the Reeds, jossa kunnostetaan mökkiä kesäisissä maisemissa. Leevi on palannut Pariisista Suomeen auttamaan isäänsä saamaan kesämökin myyntikuntoon ja avuksi projektiin on palkattu pakolaismies Tareq. Pian nuorten miesten välille viriää muutakin kuin työkaveruutta ja yksi asia johtaa toiseen. Elokuva käsittelee orastavan rakkauden lisäksi monia muitakin aiheita, mutta pääpaino on kahden erilaisen maailman kohtaamisessa.

 

Benedetta (2021, ohjaus Paul Verhoeven)

1600-luvun Italiassa Benedetta on vakuuttunut siitä, että hän on jumalan sanansaattaja. Tytön isä luottaa hänet nunnaluostarin abbedissan hoiviin. Aikuistuessaan Benedetta alkaa määrätietoisesti kivuta ylös luostarin nokkimisjärjestyksessä ja aloittaa samalla salasuhteen toisen nunnan kanssa. Kun luostarin tapahtumat tulevat paikallisen arkkipiispan tietoon, alkaa tilanne mennä vaaralliseksi. Aivan kaikille katsojille todelliseen henkilöön pohjautuvaa Benedettaa ei voi suositella, sillä Verhoeven on tunnettu ronskista, groteskista ja paikoin jopa julmasta kuvastosta eikä tämä elokuva tee siihen poikkeusta.


Carmen & Lola (2018, ohjaus Arantxa Echevarria)

17-vuotias Carmen elää romaniyhteisössä Madridin esikaupunkialueella. Aivan kuten kaikkien muidenkin naisten, Carmenin odotetaan menevän naimisiin ja hankkivan mahdollisimman paljon lapsia. Tytön elämä saa kuitenkin uuden suunnan, kun hän tapaa sulhasensa serkun Lolan. Ujon ja itsenäisen Lolan, joka haaveilee yliopistokoulutuksesta ja pitää tytöistä. Kun naiset ihastuvat toisiinsa, sulkee vanhoillinen ja patriarkaalinen romaniyhteisö heidät ulkopuolelleen. Pystyvätkö nuoret vapautumaan suvun asettaman painolastin alta ja elämään omannäköistään elämää?

 

Carol (2015, ohjaus Todd Haynes)

Therese työskentelee manhattanilaisessa tavaratalossa. Joulunalusaikaan parikymppinen Therese kohtaa vanhemman Carolin ja naisten välille syttyy suhde. Asiat mutkistuvat, kun Carolin aviomies saa kesken avioeroprosessin naisten suhteesta vihiä ja vaatii parin tyttären huoltajuutta itselleen – 1950-luvun Yhdysvalloissa homoseksuaalisuus kun on yhä laitonta. Kaikesta huolimatta elokuvan loppu on toiveikas, jopa onnellinen, kun sekä Therese että Carol tuntuvat löytävän paikkansa maailmassa. Carol perustuu Patricia Highsmithin osittain elämäkerralliseen, suomentamattomaan kirjaan The Price of Salt.

 

Fucking Åmål (1998, ohjaus Lukas Moodysson)

Agnes asuu pienessä Åmålissa, surullisena ja ilman ystäviä – ja hyvin rakastuneena koulun kauniiseen ja suosittuun tyttöön Eliniin. Eräänä iltana Agnes päätyy Elinin syntymäpäiväjuhlille, joihin kukaan muu ei ole tullut. Ilta saa yllättävän käänteen, kun Elin suutelee Agnesia. Asiat eivät kuitenkaan ole helppoja ja yksinkertaisia eikä Elin ole lainkaan sinut omien tunteidensa kanssa. Seuraa väärinkäsityksiä ja valheita ennen kuin Agnes ja Elin päätyvät yhteen. Fucking Åmålista tuli ilmestyessään jättihitti nuorten näyttelijöidensä aitouden ansioista ja se on tänä päivänäkin klassikko omassa lajissaan.

 

God’s Own Country (2017, ohjaus Francis Lee)

Johnny tekee raskasta ja yksitoikkoista työtä perheensä maatilalla. Kun hän ei enää selviydy töistä yksin, hankitaan tilalle apumieheksi romanialainen Gheorghe. Aluksi Johnny suhtautuu Gheorgheen ennakkoluuloisesti, mutta miesten joutuessa viettämään aikaa yhdessä heidän välisensä jännite muuttuu intiimiksi kanssakäymiseksi. Gheorghelle on kuitenkin heti selvää, ettei miesten suhteella ole tulevaisuutta. Vaikka heidän tiensä eroavat, saa Johnny suhteesta uuden suunnan elämälleen. God’s Own Country on kuin Johnny ja hänen mielentilansa, hieman rujo ja rajoittunut, mutta kasvaa kauniiksi tarinaksi välittämisestä ja rakkaudesta. Erityismaininnan ansaitsevat upeat, avarat yorkshireläismaisemat.

 

Happy Together (1997, ohjaus Wong Kar-Wai)

Yiu-Fai ja Po-Wing saapuvat Hong Kongista Argentiinaan lomalle, mutta myrskyisä yhteiselo tulee jälleen kerran päätökseen, kun miehet eksyvät matkallaan.  Rahaton Yiu-Fai ottaa vastaan työn buenosairesilaisessa tangobaarissa, sillä välin kun Po-Wing viettää aikaansa muiden miesten kanssa. Lopulta Yiu-Fai menettää Po-Wingin vuoksi työnsä. Uusi työ tuo Yiu-Fain elämään kuitenkin uuden merkityksellisen ihmisen ja toiveen valoisammasta tulevaisuudesta, kun taas Po-Wingin elämä hajoaa pirstaleiksi. Wong Kar-Waille ominaisesti Happy Together ei ole vauhdikkaan juonivetoinen elokuva, vaan tarjoaa katsojalle hetken kahden ihmisen elämästä.


My Beautiful Laundrette (1985, ohjaus Stephen Frears)

1980-luvun Lontoossa pakistanilainen Omar saa sedältään pesulan pyöritettäväksi. Hän palkkaa avukseen vanhan ystävänsä, punkpiireissä pyörineen Johnnyn. Miesten välillä viriää jälleen romanttisia tunteita, mitä kaikki, varsinkaan Johnnyn vanhat ystävät, eivät katso hyvällä. Oman mausteensa soppaan tuovat Omarin isän ja sedän sekaantuminen asioihin. Vahvasti omaa aikaansa kuvaavassa elokuvassa Johnnya näyttelee kolminkertainen Oscar-voittaja Daniel Day-Lewis yhdessä varhaisista elokuvarooleistaan ja käsikirjoituksesta on vastannut kirjailijanakin tunnettu Hanif Kureishi.

 

Orlando (1992, ohjaus Sally Potter)

Kun kuningatar Elizabeth I vuonna 1603 kuolee, saa nuori aatelismies Orlando häneltä lahjan: ikuisen elämän. Vuodet taiteen ja runouden parissa eivät ole toivotulla tavalla menestyksekkäitä ja vuosikymmenien kuluttua edelleen nuori mies joutuu sotaan. Vaan sodan jälkeen hän herääkin yllätykseen: Orlandosta on tullut nainen. Tästä alkaa vuosisatoja kestävä taisto, sillä naisella ei ole oikeutta maanomistukseen, ellei hän synnytä miespuolista perillistä. Virginia Woolfin samannimiseen teokseen perustuva elokuva päätyy aina 1990-luvun alkuun ja katsoja voikin leikitellä ajatuksella siitä, mitä kaikkea Orlando olisi saanut kokea 2020-luvulle tultaessa.

 

Pride (2014, ohjaus Matthew Warchus)

Kesällä 1984 Britannian kaivoslakkoa on kestänyt jo kuukausia. Lontoon Pride-marssilla osallistujat saavat idean: he keräävät rahaa lakkoilevien kaivostyöläisten perheille. Harmi vain, että kaivostyöläisiä edustava ammattiliitto ei halua ottaa lahjoituksia vastaan. Aktivistit eivät tästä piittaa vaan suuntaavat minibussillaan kohti Walesia viedäkseen lahjoituksen itse perille. Seuraa tanssia, nujakointia, ikäviä lehtijuttuja ja hyväntekeväisyyskonsertti, joka yhdistää odottamattomasti ihmisiä. Tositapahtumiin perustuva hyvänmielen elokuva nostattaa hymyn huulille myös erinomaisella soundtrackillaan.

 

Supernova (2020, ohjaus Harry Macqueen)

Sam ja Tusker ovat olleet yhdessä 20 vuotta. Kun Tuskerilla diagnosoidaan dementia, pari lähtee kiertämään Englantia matkailuautolla tarkoituksenaan käydä lempipaikoissaan ja perheen ja ystävien luona. Tusker ei ole kertonut Samille, kuinka huono hänen tilanteensa oikein on ja tämä aiheuttaa kitkaa miesten välille, kun totuus selviää Samille. Lopulta he kuitenkin pääsevät yhteisymmärrykseen tulevaisuudestaan. Supernova on vähälle huomiolle jäänyt sydäntäsärkevä ja koskettava elokuva, jossa Colin Firth ja Stanley Tucci tekevät upeat roolityöt.

 

The Kids Are All Right (2010, ohjaus Lisa Cholodenko)

Julesilla ja Nicillä on kaksi ihanaa lasta, collegea aloitteleva Joni ja teini-ikäinen Laser. Äideiltään salaa Joni ja Laser selvittävät biologisen isänsä henkilöllisyyden. Isäksi paljastuu Paul, menestyvä kolmekymppinen yrittäjä, johon Joni ja Laser ihastuvat. Jules ja Nic eivät ole innoissaan Paulin kutsumisesta perheillalliselle eikä kukaan osaa odottaa, että yhteinen ateria johtaa johonkin suurempaan. Perheen sisäinen dynamiikka muuttuu merkittävästi ja lopulta kaikki joutuvat pohtimaan suhdettaan Pauliin ja toisiinsa. Lopussa elokuvan nimen mukaisesti lapsilla menee hyvin ja saattavat äiditkin olla ihan ok.

 

Yhdessä (2019, ohjaus Filippo Meneghetti)

Eläkeläiset Nina ja Madeleine ovat naapureita, mutta myös rakastavaisia, ovat olleet vuosikausia. Muiden ihmisten silmissä naisten välillä ei ole mitään tuttavuutta syvempää. Kaikki on hyvin, kunnes toinen naisista saa aivohalvauksen, menettää liikunta- ja puhekykynsä eivätkä he enää voikaan tavata toisiaan kuten ennen. Ohjaaja Meneghettin esikoiselokuva leikittelee hieman myös genreillä, sillä mukaan mahtuu kumarruksia niin trillereiden kuin mustan komediankin suuntaan. Pohjimmiltaan elokuvan sanoma on kuitenkin yksinkertainen: rakkaus voittaa kaiken.


Näiden lisäksi Cineastista löytyvät muun muassa aiemmin vinkatut And Then We Danced, Everything Everywhere All At Once, Moonlight, Nuoren naisen muotokuva ja The Miseducation of Cameron Post


JA

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Liikuntavälineitä ja elämyksiä - näitäkin voit lainata kirjastosta