Kirjaston vinkkarit esittelyssä, vuorossa Jenni

 Tässä postauksessa esittelemme Jennin, joka kirjoittaa monipuolisia ja hienoja kirjavinkkejä kirjaston someen. Tästä voit lukea miten Jenni suhtautuu vinkkeihin, kirjoihin ja lukemiseen. 

Hei, kuka olet ja millaista työtä teet kirjastossa? 

Olen Jenni, kirjastonhoitaja. Asiakaspalvelun ja kokoelmatyön lisäksi muun muassa koordinoin kirjaston digiopastuksia, toimin talon sisäisenä IT-tukena ja teen erilaisia viestintäasioita. 


Kauanko olet ollut kirjastoalalla töissä? Entä Järvenpään kirjastossa? 

Reilut neljä vuotta Järvenpään kirjastossa, alalla opiskelujen aikana pari vuotta enemmän.  


Millaisia kirjoja itse luet mieluiten? 

Tykkään yrittää lukea monipuolisesti, mutta erityisesti luettavaksi päätyy scifiä ja käännöskirjallisuutta. Tällä hetkellä varsinkin aasialainen ja latinalaisamerikkalainen kirjallisuus kiinnostaa. Luen myös paljon sarjakuvia laidasta laitaan, varsinkin suurimman osan kotimaisista uutuuksista yritän lukea.  

Tietokirjallisuuden puolella lukulistalle päätyvät usein urheiluun, historiaan, maailmanpolitiikkaan ja taiteeseen liittyvät kirjat. Olen vahvasti fiilispohjainen lukija ja jätän nykyään herkästi kirjan kesken, jos se ei juuri sillä hetkellä tunnu natsaavan.  


Minkälaiset kirjat saavat sinut kirjoittamaan kirjavinkin kirjaston asiakkaille? 

Kirjan täytyy herättää tunteita, jotta haluan vinkata sen. Etenkin sellaiset kirjat, joita joutuu makustelemaan jonkin aikaa lukemisen jälkeen, ovat kiinnostavia vinkata. Mikä tässä oli mielenkiintoista, miksi yöunet jäivät hieman vähäisiksi, kun halusin lukea vielä yhden luvun? Mielelläni vinkkaan myös sellaisia kirjoja, jotka eivät ole saaneet suurta mediahuomiota mutta voisivat silti kiinnostaa monia lukijoita.  


Vaikuttaako lukemiesi kirjojen valintaan se, että työnkuvaasi kuuluu myös kirjavinkkien tekeminen? 

Ei, ellen tiedä haluavani vinkata johonkin tiettyyn merkkipäivään tai vastaavaan liittyvää kirjallisuutta. Silloin saatan etsiä teemaan sopivaa luettavaa. Pääsääntöisesti luen sitä, mikä itsestä vaikuttaa kiinnostavalta tai mihin olen saanut esimerkiksi työkaverilta vinkin.  

Millaisista kirjavinkeistä itse pidät, ja seuraatko jotain kanavia missä vinkataan kirjoja? 

Pidän vinkeistä, joissa kerrotaan muutakin kuin kirjan juoni. Miksi kirja on sellainen, että se pitäisi lukea? Mikä siinä on kiinnostavaa, millaisia tunteita se lukijassa herättää? Huomioni saa myös helposti visuaalisesti kiinnostavalla kuvalla, joka yleensä johtaa siihen, että luen myös vinkkaustekstin.  

Seuraan jonkin verran Instagramissa erilaisia kirjasometilejä ja aikoinaan luin paljon kirjablogeja. Seuraan myös perinteisiä kirja-arvioita esimerkiksi sanomalehdissä, niistä saa somevinkkeihin verrattuna erilaista näkökulmaa.  

 

Mikä kirjavinkkien teossa on mukavinta, entä haastavinta?  

Kirjavinkkien teossa mukavinta on kuvien ottaminen, mutta samalla se on myös haastavinta. Tykkään visuaalisesti näyttävistä ja kirjan teemoihin liittyvistä kuvista, mutta aina ei ole aikaa tai muuten mahdollista panostaa vinkkikuvaan niin paljon kuin haluaisin. Itse vinkin kirjoittaminen on yleensä melko helppoa, varsinkin jos vinkkaan sellaista kirjaa, joka todella on vienyt mukanaan. Enemmän haastetta on siinä, että saa kaiken sanottua eri somealustojen merkkirajoissa!  

Jos saisit vinkata vain yhden kirjan, mikä se olisi? 

Donna Tarttin Tikli (WSOY 2014, suom. Hilkka Pekkanen). En ole sitä koskaan vinkannut, koska en näin reilu kymmenen vuotta sen lukemisen jälkeen edelleenkään oikein osaa sanoa, mikä siinä iski niin lujaa. Kyseessä on aikamoinen tiiliskivi, jossa on ajoittain tekstiä, joka lähinnä tuntuu jaarittelulta, kirjan hahmot liikkuvat moraalisesti vähintäänkin harmaalla alueella, tekevät typeriä valintoja elämässään eivätkä edes ole kovin mukavia suurinta osaa ajasta. Silti, kaikesta tästä huolimatta, kirja on aivan upeasti kirjoitettu, käsittelee traumoja, ihmissuhteita, rakkautta ja taidetta tavalla, johon en aiemmin ollut törmännyt. Käytännössä ahmin kirjan muutamassa päivässä, kun tarina alkoi avautua – niin lukijalle kuin päähenkilö Theolle. Ehkä juuri se, miten vahvasti lukija laitetaan kokemaan kaikki Theon kautta, hänen osaansa asettuen, onkin se, mikä kirjassa viehättää niin paljon. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Miki-kirja, mikä se on?