Talvipäivän lukuvinkkejä

Kylminä talvipäivinä on oikein mukavaa uppoutua kirjaan, jossa seikkaillaan talven keskellä. Jos kaipaat ideoita, mitä lukea tai katsoa, kun iskee kaipuu oikein lumiseen ja talviseen tarinaan, niin olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä. Vedä villasukat jalkaan, hae kuppi kahvia tai teetä, ja kaivaudu huovan alle nautiskelemaan täydellisestä talvipäivästä!

 


KIRJOJA AIKUISILLE JA LAPSILLE

Eowyn Ivey: Lumilapsi (Bazar 2013, suom. Marja Helanen)

1920-luvun Alaska, Jack ja Mabel. Lumilapsi-kirjan lähtökohta on yksinkertainen ja karu. Lapsettomuuttaan sureva pariskunta on muuttanut Alaskaan uudisasukkaiksi, mutta elämä pohjoisessa on yllättävän yksinäistä ja kovaa. Sitten kuitenkin sataa ensilumi, ja pariskunta rakentaa riemuissaan lumesta lapsen. Ja lopulta lapsi tuntuu heräävän eloon Alaskan kauniin ja kesyttömän luonnon keskellä…

Vuosisadan takainen Alaska luo tarinalle hienot puitteet, ja kirjan tunnelmassa on jotakin taianomaista, jotakin sellaista, mikä jää lukijan mieleen viipyilemään.

 


Jennifer McMahon: Talven lapset (Bazar 2020, suom. Sari Karhulahti)

Pieni Vermontissa sijaitseva kylä on tunnettu erilaisista arvoituksellista ja mystisistä tapahtumista. Osa paikallisista uskoo, että avaruusolennot ovat vierailleet alueella, osa taas uskoo nähneensä aavemaisia hahmoja metsissä. Isoin mysteeri kylässä liittyy kuitenkin Sara Harrison Shean elämään, ja etenkin päiväkirjaan, joka löytyi hänen kuolemansa jälkeen.

Tarinassa seurataan toisaalta Sara Harrison Shean tarinaa 1900-luvun alussa päiväkirjamerkintöjen kautta. Toisaalta taas ollaan nykyajassa, jossa Saran maatilalla asuu kolmihenkinen perhe, johon kuuluu teini-ikäinen Ruthie, hänen pikkusiskonsa Fawn sekä perheen äiti. Ruthie herää eräänä aamuna siihen, että äiti on kadonnut. Perhe on elänyt maatilalla melko eristyksissä muusta kylän väestä. Nyt Ruthie pelkää ottaa yhteyttä poliisiin, sillä mikäli äiti on kadonnut pysyvästi, miten miten heille siskon kanssa käy?

Samalla kun Ruthie etsii äitiään, kylään saapuu nainen, joka yrittää selvittää miehensä kohtaloa. Mies kävi kylässä salaa vaimolleen kertomatta, ja kuoli liikenneonnettomuudessa pian sen jälkeen. Kylän aavemaiset salaisuudet kietovat tarinan henkilöt yhteen.

Jennifer McMahonin Talven lapset oli juuri sopivaa luettavaa näin lumisena tammikuun päivänä. Talvi ja hyytävän kauniit maisemat olivat tärkeä osa tarinaa.

 

Ruth Ware: Lumimyrsky (Otava 2020, suom. Antti Saarilahti)

Pieni joukko teknologiafirman osakkaita ja avainhenkilöitä on varannut viikoksi käyttöönsä ylellisen lomamökin Ranskan Alpeilla. Laskettelun ja upeista maisemista nautiskelun ohessa on tarkoitus pitää palavereita, joissa tehdään äärimmäisen tärkeitä päätöksiä yhtiön tulevaisuuden kannalta. Mielipiteet ovat jakaantuneet ja tunnelma alkaa kiristyä. Kun vielä lumivyöry katkaisee yhteydet ulkomaailmaan ja yksi työntekijöistä katoaa, ovat ainekset koossa kunnon jännitysnäytelmään.

Ruth Ware on mestari luomaan tunnelmallisia jännityskirjoja. Jos pidät niin sanotuista ”suljetun paikan mysteereistä” eli tarinoista, jotka sijoittuvat tiettyyn tilaan, paikkaan, rakennukseen ym. niin tämä on silloin hyvä lukuvalinta.


Tove Jansson: Taikatalvi (WSOY, suom. Laila Järvinen)

Kaikkien aikojen talvikirja, Tove Janssonin Taikatalvi, maalaa talvesta kauniin ja salaperäisen kuvan. Muumilaakson asukeille talvi edustaa jotakin vierasta, sillä muumit perinteisesti uinuvat läpi talven havunneulasia vatsassaan. Tänä talvena Muumipeikko kuitenkin herää kesken unien ja joutuu kohtaamaan kaiken kylmän ja pelottavan. Tarina on Muumipeikon kehityskertomus, mutta myös kertakaikkisen kaunis ja kiehtova kuvaus hiljaisesta ja taianomaisesta vuodenajasta.


Heidi Viherjuuri: Hilja ja täydellinen talvipäivä (Mäkelä, 2020)

Kirjassa leikitään mitä mielikuvituksellisimpia lumileikkejä. Jopa niin jänniä, että välillä on äidin määräyksestä pidettävä lällypäivä. Mutta silloinkaan Hiljalta, Taimilta ja Martilta ei mielikuvitusta puutu. Tutut mummot laitetaan riviin ja määrätään mummokokeeseen. Mummokokeen koetehtävinä on mm. patalapun kutominen silmät suljettuina ja vapaaohjelma. Sopii parhaiten 1 -2 -luokkalaisille, mutta myös pienemmille ääneen luettavaksi.




Johanna Hulkko: Geoetsivät ja jäätävä mysteeri (Otava, 2020)

Avantouintia ja ilkivaltaa Geoetsivien kotikaupungissa. Syyllinen on selvitettävä pian, sillä jotkut tahot yrittävät vierittää ilkivallan Geoetsivien syyksi. Huumoria ja seikkailua jo 11. kerran Johanna Hulkon Geoetsivät sarjassa. Hyvä fonttikoko ja väljä riviväli helpottavat lukemista. Sopii parhaiten 1-3 -luokkalaisille. Lopussa bonuksena joulunäytelmä, jota saa kuulemma käyttää kouluissa 😉



Hannele Lampela: Lumikuningattaren lumous (Talventaian tarinoita) (Otava, 2020)

Gretan perhe muuttaa taas kerran uudelle paikkakunnalle. Pian muuton jälkeen tapahtuu outoja. Eräänä elokuisena iltana Greta menee nukkumaan, mutta aamulla kun hän herää onkin täysi talvi ja pikkuveli on kadonnut. Greta lähtee päättäväisesti etsimään pikkuveljeään ja päätyy Talventaian fantasiamaailmaan ja oppilaaksi Tarinankertojain kiltaan.  Killassa Greta valmistautuu vaaralliselle pelastusretkelle vapauttaakseen pikkuveljensä Lumikuningattaren kirouksesta. Tarinassa on viittauksia muihinkin tuttuihin satuihin kuin Lumikuningattareen. Kirja käsittelee myös vaikeaa isäsuhdetta, joten tämä kirja ei ihan pienimmille sovi.

 


ELOKUVA

Snowpiercer (2013, ohjaus Bong Joon-ho)

On vuosi 2031 ja epäonninen yritys pysäyttää ilmaston lämpeneminen on johtanut uuteen jääkauteen. Ihmiskunnan viimeinen turvapaikka on juna nimeltä Snowpiercer, joka kiertää ympäri maailmaa ikiliikkujamoottorinsa voimin. Junassa vallitsee erittäin tiukka luokkajako: rikkaat ja etuoikeutetut nauttivat lämmöstä ja leveästä elämästä junan etuosassa, kun taas köyhät kyykistelevät junan takaosassa. Takaosan väki, johtajanaan Curtis (Chris Evans) kuitenkin päättää laittaa luokkajaon uusiksi ja lähtee tavoittelemaan junan etuosia.

Ranskalaiseen Le transperneige-sarjakuvaan perustuva elokuva on sittemmin Oscarinkin voittaneen Bong Joon-hon ensimmäinen englanninkielinen ohjaus ja varsin ravistelevaa katsottavaa. Elokuvan luokkajako on alleviivatun selvä ja elämä junassa on joillekin jatkuvaa selviytymistaistelua toisten nauttiessa yltäkylläisestä elämästä. Vaikka lähtöajatuksessa ei varsinaisesti mitään uutta ja mullistavaa olekaan, Snowpiercer on huikean vauhdikas kokemus. Takaosan vaunujen kylmyyden ja epätoivon voi aistia ja matka kohti junan keulaa on toteutettu visuaalisen tyylikkäästi.

Elokuvan tähtinä nähdään Chris Evansin lisäksi muun muassa upea Tilda Swinton, Oscar-voittaja Octavia Spencer sekä hienot brittinäyttelijät John Hurt ja Jamie Bell.

P.S. Elokuva on katsottavissa myös Viddlassa.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Sattuiko vahinko?