Esittelyssä uusi työntekijämme Saara!

 Tässä blogipostauksessa haastattelemme uutta työntekijäämme Saaraa. 

1. Hei Saara, mistä olet kotoisin ja mitä teit työksesi ennen kuin tulit meidän kirjastoomme?

Hei vaan! Suurimman osan elämästäni olen viettänyt Jyväskylä-Jämsä-Tampere-akselilla. Ennen Keski-Uudellemaalle tuloani asustelin monta vuotta Espoossa ja kävin töissä Kirkkonummen kirjastossa.

2. Miten ja miksi hakeuduit kirjastotyöhön ja kauanko olet tehnyt kirjastoalan töitä? Oletko tehnyt jonkun muun alan töitä?

Lukion ja ylioppilaskirjoitusten jälkeen minulla oli epämääräinen ajatus tehdä työkseni ”jotakin kieleen ja kirjallisuuteen liittyvää”, joten aloitin yliopistossa opinnot pääaineenani suomen kieli ja sivuaineenani kirjallisuustiede. Maisterintutkinnon jälkeen aloin tosissani haaveilla kirjastoalan töistä ja hakeuduinkin sitten informaatiotutkimuksen opintojen pariin.

Kirjastotyö alkoi näyttää houkuttelevalta ennen kaikkea siksi, että se on omien arvojeni mukaista työtä. Kirjasto on paikka, jossa erilaiset ihmiset, ajatukset ja ideat kohtaavat ja jonne jokainen kuntalainen on tervetullut. Kirjastotyö on eräällä tavalla aika konkreettista, sillä siinä kohdataan asiakkaita päivittäin silmästä silmään ja autetaan heitä kaikenlaisissa asioissa, ja samalla aikaa kuitenkin vedetään vähän suurempiakin linjoja, edistetään lukutaitoa ja kehitetään palveluja pitkäjänteisellä tavalla. Sellainen työ taitaa sopia minulle vallan mainiosti.

Kirjastoalan hommia olen paiskinut nyt yhteensä 6,5 vuotta. Sitä ennen olen tehnyt aika satunnaisia töitä opintojen ohessa, eli kirjastotyö on elämäni ensimmäinen vakituinen, pidempiaikainen työ.

3. Mikä on sinun tehtäväsi täällä Järvenpään kirjastossa? Miten olet kotiutunut tänne meidän kirjastoomme?

Kirjastotyössä ei aika totisesti käy pitkäksi, sillä työtehtäviä on minullakin lukuisia - mainittakoon nyt ensiksi vaikka asiakaspalvelu, logistiset työt, hyllyttäminen ja kokoelmatyö. Lisäksi tehtävänäni on vetää ihanaa tapahtumaryhmäämme, suunnitella ja järjestää ja markkinoida tapahtumia. Vastuulleni kuuluu myös lukemiseninnostamistyö, joka voi näkyä kirjavinkkeinä, tempauksina, tapahtumina, kirjakeskusteluina jne. Supermielenkiintoisia hommia siis!

Uuden työn aloittaminen on ollut valtaisan jännittävää, ja korona-aika on tuonut siihen vielä oman lisämausteensa, mutta Järvenpään kirjastoon on ollut helppo kotiutua. Kiitos siitä kuuluu työkavereilleni, jotka ovat ystävällisiä, sydämellisiä ja helposti lähestyttäviä ihmisiä.

4. Mikä on parasta kirjastossa työskentelemisessä?

Kirjastossa työskentelee paljon erilaisia ihmisiä aina ICT-velhoista luetteloijiin ja tapahtumanjärjestäjiin asti, joten jokainen kirjastolainen vastaisi tähän kysymykseen varmasti ihan eri tavalla. Minusta tässä työssä yhdistyvät hienolla tavalla kirjat ja kulttuuri sekä erilaisten ihmisten kohtaaminen. Kuten alalle hakeutuessani aavistelinkin, kirjastossa saa tehdä niin konkreettista perustyötä kuin kehittämishommiakin. Yksi parhaista asioista kirjastoalalla onkin se, että työ on todella vaihtelevaa, joten mielenkiinto ja motivaatio pysyvät hyvin yllä. Ja tietenkin kirjaston työntekijät sekä asiakkaat ovat uskomattoman ihania!

5. Mitä harrastat?

Harrastan paljon rauhallisia asioita ja kotoilua: lukemista, joogaamista, ulkoilua. Satunnaisesti teen vähän sitä sun tätä, saatan esimerkiksi opetella uusia kieliä tai intoutua puutarhanhoidosta. Viime viikonloppu kului virkkaamista opetellessa, hieman huonolla menestyksellä kylläkin, ja nyt odotan malttamattomana, että saan ottaa käyttöön juuri ostamani sukset. Ja sitten oli tietysti aika ennen koronaa, joka tuntuu matkusteluineen, museokäynteineen ja kahvitteluhetkineen jo melkeinpä joltain menneeltä ajalta…

6. Luetko paljon ja millaista kirjallisuutta luet mieluiten? Kerro viisi lempikirjaasi?

Lukeminen on minulle kyllä ihan hurjan tärkeää, tapa uppoutua tämän maailman ulkopuoliseen todellisuuteen ja laajentaa omaa ajattelua. Melkeinpä eniten tulee luettua käännöskirjoja eri puolilta maailmaa, mutta myös muut kirjallisuuden lajit kiehtovat, esimerkiksi pehmeä scifi, spekulatiivinen fiktio ja tietokirjat.

Viiden lempikirjan luetteleminen on tietenkin lähtökohtaisesti mahdoton tehtävä, mutta yritetäänpä kuitenkin:

-         Tove Janssonin Taikatalvi

-         Philip Pullmanin Universumien tomu -trilogia

-         Pauliina Rauhalan Taivaslaulu

-         Elena Ferranten Napoli-sarja

-         John Williamsin Stoner

No, eihän se nyt ihan onnistunut, sillä Pullmanin sarja sisältää kolme kirjaa ja Ferranten sarja neljä.

Mutta jokainen näistä kirjoista ansaitsee paikkansa listalla – ne ovat jääneet mieleen pyörimään, onnistuneet hurmaamaan omaperäisyydellään ja saaneet ajatukset liikkeelle.

MLu/SL

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Miki-kirja, mikä se on?