Heiniltä uusi kirjavinkki: Vuorossa Anette Hessin kirja Tulkki

 


Ihmisten syyllisyys, salailu, kieltäminen ja itsepetos ovat mielestäni Tulkki- kirjassa (Anette Hess: Tulkki 2020 suom. Pirkko Roinila) hienosti kuvattu. Toisen maailmansodan kauhuista, holokaustista ja kansallissosialismista on kirjoitettu paljon. Anette Hessin kirja Tulkki on poikkeuksellinen, koska se ajoittuu 1960-luvun alkupuolen Saksaan, jolloin sodasta on kulunut vain vajaat kaksikymmentä vuotta. Tuolloin lähes kaikilla saksalaisilla on ollut muistoja ja tekoja sotavuosien ajalta. Toisaalta elettiin salailun ja unohtamisen aikaa. Sodan muistot olivat liian kipeitä ja liian lähellä. Haluttiin unohtaa, että itse jaksettaisiin elää ja samalla haluttiin luoda aivan muita muistoja lapsille ja nuorille ”tässä ajassa” varsinkin, jos kipeiden muistojen takana oli omakohtaisia tekoja ja kohtaloita.

Kirjassa Eva Bruns elää nuoruuttaan turvallisessa perheessä ja suunnittelee hyvää avioliittoa varakaan miehen kanssa. Eva on ammatiltaan puolankielen tulkki. Hän saa sattumalta tilaisuuden vähäisillä työmarkkinoilla ruveta tulkiksi oikeudenkäyntiin ja  hän lupautuu tehtävään. Evan tehtävänä on toimia tulkkina Frankfurtin oikeudenkäynnissä, jossa syytettynä oli vuosina 1963 - 65 keski- ja alemman tason SS-upseereja ja virkailijoita. Perhe: äiti, isä ja sisar sekä miesystävä vastustavat kaikki tätä hanketta, johon Eva silti tarttuu.

Evalle avautuu maailma, josta hänellä ei ole ollut aavistustakaan. Hän kuulee ensi kerran Auschwitzin kuolemanleiristä tulkatessaan selvinneiden todistuksia. Hänen romanttinen, naiivi maailmansa romahtaa, mutta samalla hän myös kasvaa näkemään oman itsensä, ympäristönsä ja kulttuurinsa uusin silmin.

Evan runkotarinan lisäksi kirjassa on muita sivujuonia ja salaisuuksia, jotka ikään kuin tukevat syyllisyyden ja ihmisen kieltämismekanismien syviä vaikutuksia koko ihmiselämään ja persoonaan. Yksi näistä on Evan isosiskon karmiva ja riipaiseva salaisuus. Tämä kirja puhuttelee ja tulee iholle. Vielä pitkään jälkeenpäinkin se nostaa esiin yllättäviä ajatuksia ja tunteita.

Kun luin kirjaa, olin juuri saanut katsottua Babylon Berlin TV-sarjan. Sarja on fiktio, mutta sen taustalla olevilla historiallisilla tapahtumilla on vankka pohja ja se keskittyy Berliiniin juuri ennen II-maailmansotaa. Oli mielenkiintoista nähdä tässä sarjassa fiktiivisen tarinan kautta helpommin omaksuttavasti ne monet lonkerot, jotka johtivat saksan kansallissosialismin, natsismin ja diktatuurin aikaan. Asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia, vaan kaikelle oli ikään kuin luotu pohja ja tilaus. Tapahtumien jälkeisestä ajasta kertova Tulkki-kirja selventää entisestään. miksi asiat haluttiin unohtaa ja salata.

Suosittelen Tulkki kirjaa monenlaisille lukijoille: elämänkertojen ystäville, ihmiskohtaloista ja kasvutarinoista kiinnostuneille, psykologisten jännityskirjojen lukijakin voisi innostua. Historia on vain yksi osa kirjaa, vaikka myös sen avulla kirja löytää lukijoita. Vaikka kirja on fiktio, Anette Hess nojaa osin oikeisiin todistajanlausuntoihin ja asiakirjoihin sodanjälkeisissä oikeudenkäyntitapauksissa.

 Oletko jo lukenut kirjan, kerro mielipiteesi? Miksi tartuit kirjaan ja minkä vaikutuksen se sinuun teki vai petyitkö siihen?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Miki-kirja, mikä se on?