Selviytymistä - kirjoja vahvoista naisista

 Ihmisillä on kyky selviytyä mitä vaikeimmista tilanteista, onnettomuuksista ja olosuhteista elämässä. Tähän postaukseen on koottu elämäkertoja joissa ihmiset omin sanoin kertovat omat selviytymistarinansa. On uskomatonta millaisia yllätyksiä elämä voi eteemme heittää. Ja on uskomatonta miten niistäkin voi selvitä. Kaikilla on omat vahvuutensa ja selviytymiskeinonsa, mutta näiltä tämän postauksen ihmisiltä voi oppia jotain, ja se on se, että aina on toivoa!

Ahtaanluoma: Puolinainen

Tämä saattaa olla tämän vuoden paras luettu kirja! Vaikka on vasta helmikuu kun tämän luin. Kirja on Arjan itsensä kirjoittama, omista kokemuksistaan siitä millaista on herätä viikkojen nukutuksen jälkeen sairaalasängyssä niin että sinulta on amputoitu sekä jalat että kädet. Ihan hurja tarina, ja ihanan rehellistä kuvausta epätoivosta, turhautumisesta, omasta voimasta ja sisusta jolla mentiin eteenpäin sellaista tahtia että heikompia hirvitti. Arja kuvaa heräämistään, toipumistaan, sairaalajaksoja, kuntoutusta ja uuden elämän opettelua hurjan hienosti. Välillä lukiessa itkettää ja välillä naurattaa. Ja hurjasti turhautti hänen puolestaan kun apuvälinetyypit eivät ole ajan tasalla ja kauheasti vaati taistelua että saa itselleen sellaisen elämän ja apuvälineet jotka itselle sopii ja kuuluu. Erittäin lämmin suositus tälle kirjalle. Olenkin jo kerinnyt tätä monelle suosittelemaan. Ainoa miinus on kansi, jossa nimestä ei saa selvää. 


Korhonen: Häivähdyksiä

Pysäyttävä kirja Marjasta, joka 42-vuotiaana yllättäen saa aivorunkotukoksen ja käsittämättömän hoitovirheen takia joutuu locked-in-syndroomaan, eli neliraajahalvaantuu koko vartalostaan niin että vain silmät toimivat. Entisestä aktiivisesta ihmisestä, äidistä ja ahkerasta työntekijästä tuli oman kehonsa vanki. Silmien liikkeillä kommunikoimalla hän taisteli itsensä kuntoutukseen ja sitä kautta omaan kotiinsa, vaikka häntä yritettiin laittaa laitokseen asumaan. Silmien kautta kommunikoimalla hän toi ilmi oman vahvan luonteensa ja tahtonsa joiden avulla hän on selvinnyt uskomattomista koettelemuksista ja luonut viimein omansa näköisenelämän vanhan elämänsä raunioille.  Ja silmillään hän on kirjain kerrallaan myös kirjoittanut tämän kirjan joka on täynnä elämäniloa ja vahvaa ilmaisua, huumoria unohtamatta. 


Björkstam: Nouse nyt : kuinka selvisin vakavasta onnettomuudesta

Inspiroiva tositarina selviytymisestä ja elämän merkityksellisyydestä.
Voisitko kuvitella sellaista että lentokone tippuisi taivaalta päällesi? No, se ei ole sellainen asia jota tulee murehdittua etukäteen. Mutta niinkin voi käydä. Marraskuussa 2008 Meksikossa asuvan Ulrikan päälle tippui maan sisäministeriä kuljettanut lentokone ja hänen koko elämänsä mullistui. Ulrika loukkaantui vakavasti ja ensin häntä hoidettiin paikan päällä Meksikossa. Kun hänen vointinsa salli, hän palasi Suomeen jossa hoitoja jatkettiin. Onnettomuuden myötä Ulrika menetti paitsi kasvonsa, työkykynsä niin myös parisuhteensa ja joksikin aikaa myös itsenäisyytensä. Kirjassa Ulrika kuvaa toipumistaan, hoitoja, sairaalajaksoja ja pohtii mistä löytää voimia selviytymiseen, missä on elämän merkityksellisyys. Toivon ja epätoivon vuorotellessa hän huomasi, että vaikeista asioista selvitäkseen ei tarvitse olla sankari: meissä kaikissa on sisällämme voima selviytyä. 


MLu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023