Me hankimme sinun kirjasi

Saatat muistaa taannoisen Kirjastolehden jutun, jossa kerrottiin siitä, miten eri kirjastoissa hankitaan aineistoa.  Tästä innostuneena myös Järvenpään kirjaston hankinta- ja luettelointitiimi, tuttavallisemmin HaLu, kertoo nyt omasta työstään. Jos siis haluat tietää, miten ja kuka päättää, mitä kirjaston hyllyistä löytyy, jatka lukemista.
 

Kuvassa vasemmalta Risto, Erika, Marita, Nina, Suvi ja Eve.

Me olemme kirjaston hankinta- ja luettelointitiimi ja meidän käsiemme kautta kulkee kaikki kirjastoon hankittava aineisto: kirjat, lehdet, elokuvat, musiikkiäänitteet, nuotit, pelit ja e-kirjat.

Aineiston valinta ja hankinta on sekoitus järjestelmäosaamista ja tilastojen hallintaa sekä vankkaa kokemusta ja hiljaista tietoa. Valintatyö on kykyä aavistaa, mikä sinua houkuttaa. Mitkä teokset keräävät pisimmät varausjonot? Millainen lehtikokoelma tuottaa iloa mahdollisimman monelle?

Kirjaston aineisto hankitaan suurimmaksi osaksi sopimustoimittajien Kirjavälityksen ja Kirjastopalvelun kautta. Elokuvia ja pelejä hankitaan myös pienemmiltä toimittajilta. Aineistotoimittajat julkaisevat viikoittain listoja, joilla on niin tunnettujen kustantajien teoksia kuin omakustanteitakin. Valintatyön huippusesongit ovat keväällä ja syksyllä, jolloin suurimmat kustantajat julkaisevat ennakkolistansa. Kun nämä valinnat on tehty, Kirkes Finna verkkokirjasto täyttyy uutuuksista, joihin voit jättää ennakkovarauksia.

Suurilta kustantajilta otetaan valtaosa tarjonnasta. Omakustanteita ja pienten kustantamojen teoksia harkitaan enemmän ja valitaan mielenkiintoisimmat ja laadukkaimmat teokset.

Tilattavat kappalemäärät vaihtelevat suuresti kysynnän mukaan. Etenkin lastenosastolle otetaan paljon kappaleita samasta kirjasta. Kun uusin Tatu ja Patu ilmestyy valintalistoille, sitä tilataan saman tien kolmisenkymmentä kappaletta. Aikuisten kirjoista riittää monesti yksi kappale. Varauslistoja seurataan aktiivisesti ja tarvittaessa tilataan lisää suosittua teosta.

Valittaviin teoksiin perehdytään esittelytekstien avulla. Myös median seuraaminen on oleellinen osa valintatyötä. Kirja-arvostelu Hesarissa tai esikoiskirjailijan vierailu televisiossa voi nostaa varausjonot pilviin.

Valinnan ja tilaamisen jälkeen odotellaan uutuuksien saapumista kirjastoon. Saapunut aineisto merkitään tietokantaan ja luetteloidaan kansallisten standardien mukaisesti. Lopuksi joka ikinen kappale saa kylkeensä tarrat ja muut merkinnät, jotka kertovat teoksen sijainnin kirjastossa. Tätä viimeistä vaihetta me kutsumme ”kirjastoinniksi” ja se on välillä todellista käsityötä, jossa levyjen keskiöön kirjoitetaan kirjaston nimi tai lautapelien osia muovitetaan.

 

Jokainen HaLu-tiimin jäsen kertoo vielä, mitä juuri hänen työnkuvaansa kuuluu:


Risto: "Hankin ja luetteloin musiikkiosaston levyt, nuotit ja kirjat sekä tilaan kirjaston lehdet."

Erika: "Valitsen kaunokirjallisuuden e-kirjat, käsittelen omatoimikirjastoon saapuneet pokkarit ja merkitsen konsolipelit järjestelmään saapuneeksi."

Marita: "Vastaanotan aikuisten kirjalähetykset ja askartelen lainauskuntoon musiikkiaineiston."

Nina: "Hankin lasten- ja nuortenosastolle kirjat, elokuvat, lautapelit ja musacd:t." 

Suvi: "Tehtäväni on vastata tiimistä ja varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus keskittyä omaan työhönsä. Minä ei valitse mitään, mutta luetteloin konsolipelit.

Eve: "Valitsen ja tilaan sekä käsittelen 20 vuoden kokemuksella aikuisten kirjat ja elokuvat."

 

teksti SK, kuva VM, toimitus JA


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023