Antaisitko lahjaksi lukulahjakortin? Vinkkejä ääneen luettavaksi.

Tällä viikolla vietetään Lukuviikkoa! Lukuviikko on vuosittainen valtakunnallinen lukutaidon teemaviikko. Viikon teemana on "lukeminen on kansalaistaito". Omaa kansalaistaitoaan voi jakaa eteenpäin esimerkiksi lukulahjakortin avulla. Tässä vinkkejä hyviin, lasten ja nuorten kanssa yhdessä luettaviin loruihin, tietokirjoihin ja tarinoihin.

Marc-Uwe Kling, Astrid Henn (kuv.): YksisarvEInen
Jos lukulahjakortin saaja toivoo lorua lahjaksi, mutta lorut on ihan kamalinta ikinä, kokeile tätä kuvakirjaa!

Pieni, sateenkaariharjainen YksisarvEInen on koko Hattarametsän silmäterä. Sitä syötetään sokeroiduilla onnenapiloilla ja vaaleanpunaisilla omenoilla. Silti se ei vain kasva yksisarvismaisen suloiseksi. Sen sijaan metsässä kaikuu uhmakas “EI”. YksisarvEIsta ottaa päähän kaikki hattarainen ja jopa riimit, joilla muut yksisarviset hänelle lurittelevat. Siispä eräänä päivänä hän lähtee omille teilleen ja tapaa uusia tuttavuuksia, joiden kanssa jääräpäisyys on kaksin verroin hauskempaa!


Magdalena Hai, Teemu Juhani (kuv.): Kurnivamahainen kissa
Tärkeää asiaa ahneudesta ja valinnoista. Kuvakirja yhdessä luettavaksi ja keskusteltavaksi.

Olipa kerran pieni tyttö, joka tapaa ison kissan, jolla on hurjan kurniva maha. Kissa on syönyt ihmisiä, armeijoita, metsien eläimet, meren kalat, kylien viljat ja paisunut isommaksi ja isommaksi, mutta yhä vain sen maha kurnii. Tyttö ja kissa tekevät sopimuksen: kissa ei syö tyttöä, jos tämä löytää kissalle päivän aikana jotain muuta syötävää. Voiko yksi kissa syödä aivan kaiken niin, ettei muille jää mitään - eikä lopulta edes niitä muita?


Laura Ertimo & Satu Konttinen: Lumotun Maan kartasto - tarinoita muuttuvalta planeetalta
Tietokirja, jossa tiedon lomassa fiilistellään tarinoiden parissa. Kirjan kartat toimivat parhaiten yhdessä ihmetellen!

Maailmasta ei voi piirtää karttaa, joka olisi ihan tarkasti totta: maapallo ei litisty kartaksi noin vain eivätkä planeettamme kaikki asiat millään mahdu yhdelle aukeamalle. Niinpä jokainen hyväkin kartta on lopulta tarina, jota luetaan omien kokemusten ja tietojen lävitse. Lumotun Maan kartasto yhdistää sadut ja faktat niin, että ensin kerrotaan faktapohjainen tarina ja sen jälkeen tutkaillaan tarinaan liittyvää karttaa. Kauniisti kuvitettu teos käsittelee niin ilmastoa, arkeologisia aarteita kuin keijuja ja menninkäisiä.


Vuokko Hurme, Susanna Iivanainen(kuv.): Kiepaus (Huimaa-sarja)
Mitä jos maailmasta loppuisi vesi? Ilmastoaiheisen seikkailun kohderyhmä on alakoululaiset, mutta se sopii myös yhdessä luettavaksi eskari-ikäisistä ylöspäin.

Lenna elää maailmassa, joka on kääntynyt nurin päin. Kiepaus mullisti kaiken: siellä missä ennen oli taivas, on nyt maa ja missä piti olla maata jalkojen alla, onkin vain huikaiseva pudotus tyhjyyteen. Ihmiset ovat oppineet pärjäämään ylösalaisessa maailmassa, ja Lennan perheen elämä Kardumissa on oikeastaan juuri sopivan jännittävää ja mukavaa - kunnes puhdas vesi alkaa loppua. Miten Lennan ja hänen perheensä - äidin, isän, pikkusiskon ja lemmikkikanan - käy? Löytyykö taivaan toiselta puolelta sittenkin maata?


R.J. Palacio: Ihme
Vähän vanhempien alakoululaisten ja miksei yläkoulunuorenkin kanssa luettavaksi. Kaunis kirja kiusaamisesta ja omana itsenään olemisesta.

"En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta."
August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako hän muutkin näkemään sen? Mitä jos kukaan ei haluakaan olla hänen ystävänsä?


Sanna Pelliccioni: Haikuja räjähtäville sydämille
Haiku on lyhyt ja nopea lahja! Jos haluaa viettää nuoren kanssa pidemmän lukuhetken, voi lukea vaikka koko kirjan.

Pelliccionin kirjoittama ja kuvittama haikurunokirja käsittelee nuoren elämään liittyviä aiheita kuten rakkautta, ilmastonmuutosta ja tunteita. Sivuja koristavat haikujen lisäksi kauniin väriset siveltimenvedot, jotka muuttuvat mustiksi vakavissa aiheissa ja englanninlakuiksi, kun puhutaan lakuista. Haikuja kannattaa jäädä makustelemaan ja pohtimaan yhdessä, niistä aukeaa myös aikuiselle lukijalle ajatusten, tunteiden ja muistojen maailma.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023