Vinkkejä verkkokirjastohakuun - lasten aineistot

Kirjasto on palvellut rajoitetuilla palveluilla jo useamman kuukauden. Käytännössä kirjastosta saa lainata aineistoa etukäteen verkkokirjastosta tai puhelimitse varaamalla. Käytössä on myös pikalainat ja pieni aulavalikoima, jotka eivät toki korvaa kahta isoa salillista aineistoa. Ennen lukemisensa pystyi valitsemaan hyllynväleissä vaeltelemalla, tarttumalla kiinnostavan näköisiin kirjoihin ja lukemalla takakansitekstin tai selailemalla kirjaa. Nyt sitten pitäisi kirjat valita näkemättä niitä. Omat lukemiset ehkä vielä löytyvät, mutta miten löytäisi lapselle lukemista?

Tiesitkö, että verkkokirjastosta (kirkes.finna.fi) voi hakea myös hakusanoilla, eikä vain teoksen tai tekijän nimellä? Tästä voi olla apua, kun haussa on aineistoa tietyllä aiheella tai teemalla.

Esimerkiksi koulutaipaleen ensimmäisiä vuosia käyvälle tai lukemaan opettelevalle voi hakea lukemista hakusanalla 'helppolukuiset'. Kun sivusto on suorittanut haun, tulosten oikealla puolella on näkyvillä rajausvalikko, josta voi rajata tuloksia, mikäli vaikuttaa siltä, että haku on antanut liian laveita tai muuten ei-toivottuja tuloksia.

Esimerkin helppolukuisia hakiessa on suositeltavaa rajata kohderyhmäksi lapset ja nuoret, aineistotyypiksi kirja, sekä valita kieli sen mukaan, minkä kielisiä kirjoja on hakemassa. Harkita voi myös, haluaako rajata tuloksiin vain esimerkiksi viime vuosina ilmestyneitä teoksia, jolloin tulokset keskittyvät kenties enemmän nykylasten suosikkeihin kuin ns. klassikkoaineistoon. (Ei sillä, että uudempi kirja olisi sisällöllisesti automaattisesti parempi kuin vanha, mutta innostaessa lasta lukemaan, silläkin saattaa olla merkitystä, mikä on juuri nyt pinnalla ja mitä kaverit mahdollisesti ovat lukeneet. Äidin tai iskän lapsuuden suosikit eivät välttämättä ole välitunnilla yhtä pop kuin uutuudet, vaikka karulta se tuntuukin. 😉)



Kuva esimerkkihausta, jossa on haettu helppolukuisia kirjoja ja rajattu tulokset sisältämään vuonna 2020 ilmestyneitä lasten ja nuorten suomenkielisiä teoksia. Näinkin tiukalla rajauksella hakutuloksia on tullut peräti 83, joten valinnanvaraa kirjoista edelleen jää.


Hakeminen aiheiden mukaan onnistuu myös verkkokirjastossa. Esimerkiksi jos haluaa käsitellä kuvakirjaikäisen lapsensa kanssa kiukun tunnetta ja haluaisi löytää aiheeseen sopivia kirjoja lapsen kanssa luettavaksi, voi aiheen mukaan hakeminen olla hyvä idea. Tekijöiden tai kirjojen nimiä ei tarvitse tietää, mutta helpottaa, jos miettii avainsanoja, joilla lähteä hakemaan. 'Tunnetaidot' antaa aika laajoja tuloksia, mutta rajaamalla hakutuloksia samaan tapaan kuin helppolukuisten esimerkissä (kohderyhmä, kieli ja aineistotyyppi) myös tällaisella laajemmalla hakusanalla löytyy asiaankuuluvaa aineistoa. Täsmällisempiä hakutuloksia voi saada nimeämällä asiat hiukan tarkemmin. Esimerkiksi hakusana 'kiukku' antaa jo huomattavasti vähemmän hakutuloksia kuin laajempi 'tunteet' tai 'tunnetaidot', mutta tulokset vastaavat pitkälti sitä mitä hakua tehdessään toivottiin löytyvän: tunnetaitokirjoja kiukunpuuskista kuvakirjaikäisille.



Esimerkkihaussa on jälleen rajattu kohderyhmäksi lapset ja nuoret, aineistotyypiksi kirja ja kieleksi suomi. Hakutulokset ovat määrällisesti tippuneet yhteentoista, kun ilman rajausta 'kiukku' -hakusanalla saa yli 40 osumaa. Rajaamalla hakutuloksista tippuvat pois esimerkiksi kasvatusoppaat, nuottikirjat ym. aineistot, joita ei kaivata silloin, kun tarkoitus on hakea kuvakirjoja lapselle luettavaksi aiheesta kiukunpuuskat. Rajaamalla tulosten määrä siis vähenee, mutta osumatarkkuus kasvaa.


Tiivistetysti voisi siis sanoa, että haun rajaamista kannattaa kokeilla silloin, kun ei ole tiedossa tiettyä teosta tai tekijää. Haun rajaaminen pienentää hakutulosten määrää, mutta voi kasvattaa tulosten tarkoituksenmukaisuutta. Mitä tarkemmin osaa nimetä aiheen, sitä tarkempia ja osuvampia tuloksia saa. Jos ensimmäinen haku ei tunnu tuottavan toivottuja tuloksia, mieti, voisiko jokin toinen hakusana kuvata hakutoivettasi selkeämmin.

Muistathan, että verkkokirjastossa voi tehdä varauksen kirjautumalla sisään kirjastokortin numerolla (käyttäjätunnus) sekä nelinumeroisella tunnusluvulla (salasana), jonka saat kirjastostasi henkilöllisyyden todistamalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023