Kirjavinkki fillaroimisesta : Polkupyörällä Jäämerelle

Joko olet miettinyt miten haluat kesälomasi viettää? Tässä yksi mainio keino kiertää Suomea ja kohentaa samalla kuntoa ja saada uusia kokemuksia! 

Kuva Pixbay 

Rämö, Matti: Polkupyörällä jäämerelle – Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita 

Minerva 2012

 

Polkupyöräily on mainio tapa nähdä maisemia ja liikkua paikasta toiseen. Yhdellä kesälomalla voi keritä Etelä-Suomesta ihan Jäämerelle asti ja käydä neljässä maassa.
Matti Rämö viettää mieluiten lomiaan fillarin selässä ja tässä kirjassa hän päättää polkaista Jäämerelle ja siellä Venäjälle ja Norjaan ja hän palaa Ruotsin kautta takaisin Suomen puolelle. Rämö on ennenkin pyöräillyt, ja myös näistä matkoista on kirjat kirjoitettu. Tähän mennessä hän on kirjoittanut kirjat yhdeksästä pyöräilyretkestä, matkoihin mahtuu niin Intiaa ja Vietnamia kuin Saharaa ja Islantia.



Tässä kirjassa lähdetään Helsingistä ja edetään kohti pohjoista. Matkalla Murmanskiin käydään Rainbow gathering- tapahtumassa muutama päivä ja sekin kokemus oli hienoa lukea. Rämö kuvaa kirjassaan millaista on reissata yksin, mitä kaikkia kokemuksia ja tunteita matkaan mahtuu. Hän kuvailee myös hienosti paikkoja, joissa käy ja yöpyy ja niiden historiaa ja tapahtumia. Tämä tekee matkan seuraamisesta kiinnostavaa ja siinä sivussa myös tietoa kertyy. Kirjassa on myös kätevät kartat, joista matkan kulkua voi seurata.

 

Joka luvun alussa on ilmoitettu päivän pyöräilysaldo ja kokonaismatkan pituus, sekä päivässä käytetyt rahat. Hurjia matkoja hän paahtaa päivittäin, yli sadan kilometrin päiviä on useita ja melko vähän pidempiä pysähdyksiä paikoissa. Kirjan lopussa on hieno lista tavaroista ja tarvikkeista, joita hänellä on pyörän selässä mukanaan. 30kiloa tavaraa joista 9 kiloa on pyörätarvikkeita ja huolto- ja korjausvälineitä. Ja onkin hyvä osata huoltaa ja korjata pyörää, aika monta poljinta pitää vaihtaa matkan aikana ja pinnoja kiristää. Pinnaa kiristi myös kylmät yöt pohjoisessa ja omaakin selkäpiitä hyymäsi kuvaus yöstä, jolloin hän meinasi jäätyä. Myös ihmiskohtaamisista oli kiva lukea sekä hienoista luontokuvauksista.

 

Rämön matka päätyy Helsinkiin ja kotiin myöhään yöllä ja seuraavana aamuna hän reippaana herää töihin Ylelle, ja miten käy, pääseekö hän kätevästi fillarillaan töihin?
Viime sivujen jännitystä vielä loppumetreille! Rämö kirjoittaa etevästi ja vetävästi ja kirja tuli luettua muutamassa päivässä – tuntui kuin itse olisi päässyt käymään tuolla tuulisella pyöräretkellä. Ja tietenkin heräsi into itsellekin päästä fillaroimaan vähän edemmäs kuin lähikauppaan kesällä. 

Kirja on saatavana myös e-kirjana Ellibsistä, itse luin sen lukulaitteella sähköisenä versiona. 

Mintti vinkkasi. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023