Heinäkuun kesänuoren tunnelmia kirjastotyöstä osa 2

Kirjastossa työskentely on ollut mahtavaa. Heinäkuu alkaa hiipua loppuaan ja niin myös kesänuorten harjoittelujakso. Tässä blogipostauksessa tutustutaan kesänuoren arkeen Järvenpään kaupungin kirjastolla ja millaista on ollut työskennellä kirjastossa.  

Ennen kuin astuin kirjastoon, odotin innolla pääsyä kirjastoon ja tutustumista työtehtäviin.

Kirjasto sisältää paljon erilaisia työtehtäviä, joita ovat esimerkiksi hyllyttäminen, kirjakokoelman siistiminen, asiakaspalvelu, varastossa kirjojen käsittely ja logistiikkavuorot. Nykyään kirjastossa tarvitaan myös viestintäosaamista, blogin kirjoitustaitoja ja sosiaalisen median päivittämistä. Päivä alkaa kuitenkin usein kiireisesti edellisenä päivänä palautuneiden kirjojen hyllyttämisellä.

Innostuin tekemään oman kirjanäyttelyn, johon keräsin ja lisäilin mennen tullen joitakin matkailuaiheisia kirjoja. Koen, että näyttelyni oli oikein onnistunut kokonaisuus.  

Kirjastomme on hyvin avara, valoisa ja työtilat uudistetut. Vaikka aluksi tuntui, että kirjastossa työskentely on rankkaa ja on paljon opittavaa, loppujen lopuksi työskentely osoittautui erittäin meneväksi. Samalla oppii hyvin aakkoset!

Aluksi odotin kirjastossa työskentelyltä paljon leppoisampaa ja rauhallisempaa menoa, mutta toisin kävi. Kirjastossa työskentely on rankkaa asiakaspalvelua, johon kuuluu myös edellisenä päivänä saapuneiden kirjojen hyllytys ja logistiikkavuorot. Yleensä työpäivien jälkeen on melkoisen puhki.

Kirjastossa työskentely on muuttanut omaa näkemystäni Järvenpään kaupunginkirjastosta. Nyt ymmärrän paremmin, mitä kirjaston tädit seinien toisella puolella tekevät ja kuinka paljon he tekevät kirjaston palvelujen pyörittämiseen. Asiakkaana kirjasto tuntuu lähes aina samalta, mutta työntekijänä pääsee näkemään, että kirjastosta löytyykin kokonainen konttori taukohuoneineen ja työpisteineen. Kirjaston tunnelma on usein rauhallinen ja rento, mutta kiireisimpinä aikoina on hyvin vilkasta.

Kirjoja lajitellessa ja hyllyttäessä tulee tutustuttua uusiin kirjoihin ja voi samalla kiinnostua niistä. Olen itse löytänyt muutamia hyviä kirjoja, joita haluan kokeilla.

Kirjastossa työskentely on tuonut paljon työkokemusta ja tietotaito-osaamista.

Kokonaisuutena kirjastossa työskentely on ollut varsin huikeaa. Kirjasto työpaikkana on laajempi kokonaisuus kuin osaa odottaa. On jännittävää päästä tutustumaan kirjaston elämään ja tositoimiin. Muutenkin työskentely on ollut antoisaa ja välillä jopa haastavaakin. Kirjastosta on jäänyt käteen upeita hetkiä ja voisin ajatella minun olevan kirjastonhoitaja.

Hyvää loppukesää toivotellen

Kalle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sattuiko vahinko?

Me hankimme sinun kirjasi

Esittelyssä Sonja, meidän uusi työntekijä!