Heinin kirjavinkki: Ennen kuin olimme sinun

Lisa Wingate: Ennen kuin olimme sinun

suom. Hilla Hautajoki, 2020 (Before We Were Yours, 2017) 

Kirjassa edetään kahdella aikakaudella Memphisissä, Tenneseessä 1930 - 40 luvulla ja nykyisyydessä. Vaikka asetelmassaan kirja on perinteinen: suvun menneisyyden traumat ja salaisuudet paljastetaan, se kantaa todella hyvin kirjan juonenkulkua ja jännitettä.

Kirjan tarina on fiktiota mutta se pohjautuu todellisiin tapahtumiin eli laittomiin adoptioihin ja lasten kidnappauksiin  1930 - 50 luvun Amerikassa. Georgia Tann (1891 - 1950) kidnappasi, ryösti ja möi köyhien perheiden lapsia varakkaille perheille ympäri maata. Tann sai häärätä vuosikymmeniä ”orpokodissaan” ilman minkäänlaista valvontaa ja hänen toiminnalleen oli tukijoita korkeissa viroissa. Hänen teoissaan kuvastui karmaisevasti myös tietynlainen ”rodunjalostusoppi” ja sadismi. Tann ehti kuolla ennen kuin joutui vastaamaan teoistaan.

Kirja siis pohjautuu laittomien adoptioiden ja kidnappauksien syihin ja seurauksiin. Siksi onkin yllättävää, että tarinana se on myös kaunis, jopa romanttinen, samalla viihdyttävä ja paikoin dekkarimaisen jännittävä. Kirja siis varmasti koukuttaa monenlaisia lukijoita. Herkkä kansikuva ja kirjan nimi saavat jännityksen ystävän sivuuttamaan kirjan, mikä on virhe; kirja kannattaa ehdottomasti lukea. Kirjassa on myös nykyajasta kertovissa tapahtumissa romantiikan ja hempeilyn ystäville luettavaa, mikä minusta on paikallaan, sillä uskomaton laiton adoptointi ja siihen liittyvät julmat teot vaativatkin jotain tasoittavaa rinnalleen. Ehkä vaikeinta olikin juuri uskoa, että epätodellisimmat asiat, jotka liittyvät laittomaan adoptioon pohjautuvat faktaan ja niitä tapahtui ja paljastuu edelleen.

Vielä vinkki: sinä joka pidit kirjasta Delia Ovens :Suon Villi laulu, pitäisit varmasti tästäkin. Saman aikakauden asioita sivutaan, samoin ihmisten heikkouksia: rasismia, luokittelua ja syrjintää sekä ahneutta ja vallanhalua.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sattuiko vahinko?

Me hankimme sinun kirjasi

Esittelyssä Sonja, meidän uusi työntekijä!