Painavia ajatuksia ja kevyitä vinkkejä mediataitoviikkoon
Kuva: Roosa Hepomäki / mediataitoviikko.fi |
Perinteinen lukutaito, niin tärkeää kuin onkin, ei enää sellaisenaan riitä. Kirjojen ja lehtien lisäksi kulutamme melkoisen määrän muuta mediaa, ja törmäämme tahtomattammekin niin radion, television, internetin, äänikirjojen, pelien, YouTuben tai TikTokin välityksellä tuotettuun sisältöön. Kaikki tämä vaatii osaamista ja ymmärrystä - medialukutaitoa. Vaikka ajatus TikTokin meemeistä tuntuisi vastenmieliseltä, erilaiset mediakanavat ja niiden sisällöt ovat arkipäivää ja niiden ymmärtäminen auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaamme.
Mediasisältöjen monipuolisuus tuo sekä valinnanvapauden että -vaikeuden; jokainen voi itse löytää sopivan tavan kuluttaa kertomuksia. Lasten ja nuorten kuluttamat tekstit eivät ole enää vain paperilla, vaan videoilla, Whatsapp-viesteinä ja musiikkilyriikoissa. Tätä moninaista mediataitokenttää voi olla haastavaa hahmottaa vaikka olisi syntynyt sen keskelle ja toisaalta perinteisen kirjan valikoiminen on vaikeaa, kun mahdollisuuksien kenttä on näin laaja.
Onneksi monen muun tahon lisäksi kirjastot tarjoavat välineitä kaikenlaisiin lukutaitoihin!
Järvenpään kirjastossa vinkkaamme mielellämme hyvää luettavaa ihan kaikille, mutta tarjoamme myös kevyitä reittejä media(luku)taitojen maailmaan. Kirjaston satutuokiossa on ihmetelty Mur-karhun AR-maailmaa, Green screen -tausta mahdollistaa omien videoiden tekemisen ja kirjastoon pelattavaksi tulevalla Nintendo Switch -pelikonsolilla voi pian tutustua peleihin turvallisesti aikuisen läsnä ollessa. Vanhemmalle asiakaskunnalle meillä on tarjolla mm. erilaisia digiopastuksia. Celian ääni- ja e-kirjapalvelut tuovat helpotuksen monelle, joilla on haasteita lukemisen kanssa.
Välineitä ja osaamista olisi laajempaankin medialukutaito-ohjaukseen, ja ympäri Suomen kirjastot tekevät tärkeää työtä niin aikuisten kuin lasten ja nuorten mediataitojen kanssa.
Mediataitoviikon linkkivinkkejä
Viikolla 10 (7.-13.2.) vietetään mediataitoviikkoa. Lisätietoa viikosta ja monipuolisesti materiaalia kaikenikäisten mediataitoihin viikon omilta verkkosivuilta. Medialukutaitoihin voi tutustua esimerkiksi KAVIn tuottamien medialukutaitoppaiden avulla. Oppaissa annetaan välineitä median lukemiseen ja ymmärtämiseen, erilaisten medioiden tuottamiseen ja mediaympäristöissä toimimiseen. Oppaita on tehty varhaiskasvatukseen, alakoululaisille ja yläkoululaisille.
Lisäksi kannattaa tutustua opetushallituksen tuottamiin materiaaleihin äänikirjojen käytön mahdollisuuksista opetuksessa. Mallinnuksessa esitellään monikielisten kuvitettujen äänikirjojen käyttöä erityisesti neljäsluokkalaisten opettajille, mutta on sovellettavissa myös muuhun opetuskäyttöön.
Kirjavinkkejä
Linkkivinkkien lisäksi mediataitoja voi ottaa haltuun kirjallisuuden avulla. Tässä muutamia hyviä lasten, nuorten ja aikuisten kirjoja medialukutaidoista, ohjelmoinnista ja peleistä:
Satu Irisvik & Jenni Utriainen: Kuinka kasvattaa diginatiivi
Paljon hyödyllisiä ajatuksia lapsen kasvattamisesta mediataitajaksi. Tsekkaa myös @viihdevintiot -tili Instagramissa.
Kaisa Happonen & Anne Vasko: Mur eli karhu (ilmainen Mur-sovellus saatavilla App Storesta ja Google Play -kaupasta)
Mur-karhua ei nukuta vaikka talvi tulee. Puhelinsovelluksen avulla tarina herää eloon!
Linda Liukas & Kirsikka Myllyrinne: Hello Ruby -sarja
Tutustutaan koodaamiseen ja tietokoneen ajatteluun sadun keinoin.
Elina Lappalainen & Jussi Kaakinen: Nyt Pelittää! Miten pelejä tehdään?
Hauskasti kuvitettuun tarinaan on upotettu paljon tietoa pelien tekemisestä
Kertomuksen vaarat : kriittisiä ääniä tarinataloudessa (useita kirjoittajia)
Hei sinä aikuinen, varo kertomuksia! Edellisissä vinkeissä lapsille opetetaan vahingossa vaikka mitä kertomusten keinoin ja se on tosi hienoa, mutta mihin kaikkialle kertomustalous ulottaakaan lonkeronsa?
Louie Stowell & Nancy Leschnikoff: Oikeella tavalla online
Tärkeää asiaa netissä olemisesta, sen mahdollisuuksista ja rajoituksista ilman saarnausta.
Kommentit
Lähetä kommentti