Päiväkirjakirjoja

Ihmisten päiväkirjat on aina mielenkiintoista luettavaa, olivatpa ne sitten ihan oikeita tai kirjailijan mielikuvituksen tuotetta. Onko sinulle väliä, ovatko lukemasi päiväkirjakirjat oikeita, vai fiktiivisiä?
Helmet-lukuhaasteessa on tänä vuonna 2021 kohta, kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa. Senhän voi tulkita monella tavalla, mutta uskoisin että kaikki tässä vinkatut sopivat tuohon kohtaan. 
Olen valinnut tähän todella erilaiset kirjat, mutta yhteistä niille on se, että ne ovat päiväkirjoja, yksi on täysin kuvitteellinen ja kaksi muuta perustuvat ihmisen omiin kokemuksiin ja merkintöihin. 

Daniel Keyes: Kukkia Algernonille
WSOY 1985, suomentaja Hilkka Pekkanen

Olen lukenut tämän kirjan moneen kertaa ja se kuuluu lempikirjojeni TOP 10. Kirja on todella erikoinen, sillä sen alku on aika vaikeaa luettavaa. Kirjan alussa ei ole välimerkkejä eikä kappalejakoja, sanojen oikeinkirjoitus on aika pielessä. Mutta tekstin laatu paranee kirjan edetessä, sillä päiväkirjan kirjoittajan henkinen kapasiteetti alkaa kasvaa. Charlie on henkisesti vajavainen ja häneen kokeillaan mullistavaa menetelmää jolla hänen älykkyysosamääräänsä saadaan kasvatettua. Se kasvaakin hurjasti ja pian Charlien älykkyys jättää jopa tutkijat jälkeensä. Algernon on pieni hiiri jolle tätä menetelmää ensin laboratoriossa kokeiltiin. Kirja herättääkin kysymyksen että tuoko älykkyys elämään onnea ja jos ei, niin missä on onnellisen ja hyvän elämän eväät. 


Adam Kay: Kohta voi vähän kirpaista

Art House 2019, suomentaja Ari Jaatinen

Adam Kay opiskeli lääkäriksi Englannin NHS:n piirissä ja siellä pitää olla lääkärinä eri paikoissa jotta voi erikoistua ja päästä urallaan eteenpäin. Kay kertoo kursailematta ja hyvin suoraan millaista on sairaalan arki, tavanomaiset ja hyvinkin erikoiset potilastapaukset. Millaista on järjettömän pitkät päivystykset ja työvuorot ja se kun ei ole lomia, viikonloppuja, vapaita tai minkäänlaista arvostusta vaikka näistä kaikista joutuu luopumaan. Kiireisen lääkäriarjen keskellä hän raapusti näitä tapauksiaan  ja huomoitaan ylös ja vasta oltuaan vuosia pois lääkärinhommista hän päätti julkaista nämä muistiinpanonsa jotta tuo raskas työ saisi näkyvyyttä ja ehkä myös ymmärrystä. Jotkut potilastapaukset nostivat hymyn huulille ja jotkut saivat aikaan inhon värähdyksiä eikä voinut olla ajattelematta että kaikenlaista sitä maailmaan mahtuu! Kay osaa kirjoittaa kevyesti ja hauskasti kuitenkaan halveeramatta todellisuutta ja karua sairaala-arkea. Hänestä tulikin sittemmin käsikirjoittaja eritoten huumoriohjelmien sellainen. 


Sanna Kiiski: Tinder-päiväkirja

Docendo 2020

Tämä Sanna Kiisken Tinder-päiväkirja on sitten taas aivan erilainen kuin nuo aiemmat. Kiiski huomaa olevansa keski-ikäinen kolmen lapsen yksinhuoltaja, mielenterveysdiagnoosi ja talousongelmat siihen päälle vielä. Mutta onneksi kaikki ovat Tinderissä samalla viivalla. Nettideittailun maailma alkuun hämmentää Kiiskeä, onhan viime sinkkuudesta aikaa yli kymmenen vuotta, mutta onneksi ystäviltä saa vertaistukea ja ohjausta sovelluksen käyttöön. Tutkiva journalisti hänen sisällään herää ja hän kirjoittaa ylös muistiinpanoja vuodestaan Tinderin maailmassa. Kaikenlaista viheltäjää tulee vastaan niin hyvässä kuin pahassakin. Toisaalta se on oiva paikka ujommille ja introvertimmille ihmisille tavata muita ja toisaalta siellä saattaa törmätä ihmisiin joihin ei muuten ikinä törmäisi, elämän kirjo tulee siellä vastaan parilla pyyhkäisyllä. Kirja on kirjoitettu vetävästi ja helppolukuisesti ja se avasi kiehtovasti ikkunaa nykymaailmaan treffailukulttuuriin. 


Kirjasto/Mintti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023