Vuoden parhaat lukukokemukset: Jännitystä



Vuoden 2020 parhaat -sarja alkoi kirjastolaisten kaunokirjasuosikeilla, ja nyt päästään monen lukijan suosikkigenren eli jännityksen pariin! Mitkä kirjat kruunataan vuoden 2020 jännittävimmiksi lukukokemuksiksi? Tässä muutama täsmävinkki kaikille jännityksennälkäisille Jenniltä ja Miialta:

Kate Quinn: Metsästäjätär (HarperCollins 2020, suomennos Päivi Paju)

Kate Quinnin Metsästäjätär sijoittuu toisen maailmasodan jälkeiseen maailmaan. Jordan McBride on lupaava valokuvaaja, jonka elämä mullistuu, kun hänen leski-isänsä esittelee uuden morsiamensa. Ian Graham on entinen sotakirjeenvaihtaja, joka on nähnyt niin Omaha Beachin kuin Nürnbergin sotarikosoikeudenkäyntien kauhut. Nina Markova on neuvostoliittolainen hävittäjälentäjä, yksi legendaarisista Yönoidista.  Nämä kolme yhdistävät voimansa jäljittääkseen Metsästäjättären, natsirikollisen, joka on kadonnut Yhdysvaltoihin.

Quinn rakentaa hahmojensa ympärille sujuvajuonisen tarinan, jossa yllättäviä juonenkäänteitä, kiehtovia yksityiskohtia ja hurttia huumoria riittää. Neuvostosankari yhtenä yhdysvaltalaisen romaanin päähenkilönä oli raikas yllätys ja kaikkea ei puhkiselitetä, vaan lukijalle jää joidenkin asioiden suhteen tulkinnanvaraa. Tätä kirjaa voi suositella niin kaikille toisen maailmansodan aikaan sijoittuvien romaanien ystäville kuin hyvistä lukuromaaneista nauttiville.

 


Keigo Higashino: Uskollinen naapuri (Punainen Silakka, 2020, suomentaja Raisa Porrasmaa)

Uskollinen naapuri on jännittävä murhamysteeri, vaikka tekijä ja uhri ovatkin selvillä jo heti kirjan alussa.

Yksinhuoltajaäiti Yasukon väkivaltainen ex-mies ilmestyy eräänä päivänä yllättäen hänen kotiinsa ja alkaa vaatia rahaa. Vierailun aikana keskustelu yltyy tappeluksi ja Yasuko päätyy vahingossa tappamaan entisen miehensä. Vierailua on kaiken aikaa seinän takaa kuunnellut naapurissa asuva hiljainen ja omissa oloissaan viihtyvä opettaja, joka tarjoaa Yasukolle apuaan.

Selviääkö tapaus koskaan poliiseille, kun Yasukolla onkin yhtäkkiä raudanluja alibi.

Kirjan kannessa mainitaan aika rehvakkaasti, että kirjassa on loppuratkaisu ”jota kukaan ei ole arvannut”. Täytyy sanoa, että en kyllä itsekään sitä arvannut! Kirja oli mielenkiintoinen paitsi juonensa takia, myös japanilaisen kulttuurin ja tapojen osalta. Tiedätkö esimerkiksi, mikä on kotatsu? Tämän kirjan luettuasi tiedät – ja ehkä myös kylminä talvi-iltoina toivot, että sinullakin olisi sellainen, vaikka kirjan juonen kannalta kotatsulla oli aika synkkä merkitys…

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023