Vuoden parhaat lukukokemukset: Tietokirjoja




Kurkkaa edellisistä postauksista, mitkä olivat mielestämme vuoden 2020 parhaat kaunokirjat (osa 1 ja osa 2), jännityskirjat sekä fantasia- ja scifikirjat.

Tällä kertaa luodaan katsaus mielenkiintoisiin tietokirjoihin. Kirjaston hyllyt ovat täynnä ihania, koskettavia, ravisuttavia ja sivistäviä tietokirjoja mitä moninaisimmista aiheista. Me pidimme viime vuonna erityisesti näistä:



Antti Halinen: Kuuba 2020 (Umpihanki 2020) on helposti lähestyttävä tietokirja Kuuban siirtymisestä sosiaalisesti, taloudellisesti ja poliittisesti uudelle vuosikymmenelle koronaepidemian varjossa. Antti Halinen on eläkkeellä  oleva Yleisradion radiouutisten ulkomaantoimittaja, joka erikoistui työssään Latinalaisen Amerikan maihin. Halinen on julkaissut myös tietokirjan Kuubalainen Kuuba (2007, Like ja Rauhanpuolustajat).

Trevor Noah: Laiton lapsi – värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa (Atena 2020, suom. Jaana Iso-Markku)

Trevor Noah on eteläafrikkalainen koomikko ja juontaja, joka juontaa Yhdysvalloissa satiirista The Daily Show -uutisstelevisiosarjaa. Noahin muistelmateos on yksi tämän vuoden isoimmista kirjallisuusilmiöistä, eikä suotta. Totuus nimittäin todellakin on tarua ihmeellisempää.

Kuten kirjan nimikin kertoo, Noah syntyi laittomana lapsena: mustan äidin ja valkoisen isän suhteesta apartheid-ajan Etelä-Afrikassa. Kirjassa käydäänkin ansiokkaasti läpi sitä, kuinka apartheid-lait vaikeuttavat Noahin ja hänen perheensä sekä heidän läheistensä elämää vuosikausien ajan. Ajoittain teksti on rankkaa luettavaa, sillä rasismi ja väkivalta ovat Noahin elämässä arkipäivää. Lähes kaikkea käsitellään kuitenkin huumorin kautta ja vaikka kirjassa sattuu ja tapahtuu – välillä kammottaviakin asioita – on teksti vetävää ja osoittaa, miksi Noah on niittänyt maailmanmainetta koomikkona.

Kirjassa on paljon hyviä hetkiä ja se on täynnä toivoa. Noah myös osoittaa uskomatonta selviytymis- ja sopeutumiskykyä. Kantavana teemana on Noahin suhde äitiinsä ja näiden teemojen käsittelyä onkin sekä liikuttavaa että riemastuttavaa lukea. Kirjaa voi suositella aivan kaikille, sillä tämä teos jos mikä auttaa avartamaan maailmankatsomusta. 

Tommi Melender & Karo Hämäläinen (toim.): Kentänvaltaajat – Rakkautena jalkapallo (WSOY 2020) 

Vuoden 2020 piti olla kaikkien aikojen suomalainen jalkapallovuosi. Pandemian vuoksi miesten EM-kisat siirtyivät vuodelle 2021 ja seurajoukkuefutistakaan ei päästy pelaamaan aivan normaalisti. Arvokisoja kaipaamaan jääneille lohtua toi Tommi Melenderin ja Karo Hämäläisen toimittama Kentänvaltaajat – Rakkautena jalkapallo. Kirjassa joukko tunnettuja suomalaisia käy läpi suhdettaan jalkapalloon ja kertovat, miten rakkaus lajiin on syntynyt.

Erityisen lujaa kirjassa iskivät ne esseet, joissa kirjoittaja toi esiin omaa rakkauttaan jalkapalloa kohtaan. Veera Luoma-ahon kirjoitus Megan Rapinoesta korostaa esikuvien merkitystä ja luotaa hienosti kiintymyssuhteen syntymistä ja merkitystä. Huippuvalmentaja Marianne Miettinen puolestaan ruotii omassa esseessään onnistumista ja epäonnistumista, omakohtaisen tekemisen näkökulmasta. Esseessä onkin monia asioita, jotka pätevät myös kentän ulkopuolella. Kokoelma ei ole pelkkää futisfanaatikkojen sisäänpäin lämpiävää selkääntaputtelua, vaan jalkapalloa käsitellään monipuolisesti ja useista näkökulmista, myös hänen, joka jaksaa innostua vihreän veran shakista noin kerran neljään vuoteen.

Kentänvaltaajista löytyy jokaiselle jalkapallosta kiinnostuneelle jotakin, niin ilon kuin tappion hetkiä, esikuvia ja sankareita. Jos haluat ymmärtää paremmin, miksi jalkapallo on yksi maailman ehdottomasti suosituimpia urheilulajeja, kannattaa tarttua tähän teokseen. 


Lukulistalle kannattaa ottaa myös nämä:


Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus 2020). Vetävästi kirjoitettu tosielämän Indiana Jones -tarina Suomesta ja Jerusalemista sadan vuoden takaa.

Grigori Rodtšenkov: Voitto tai kuolema (Bazar 2020, suomentanut Timo Korppi). Dopingtestausjohtaja paljastaa, miten hän on huolehtinut dopinghuijausjärjestelmän toimivuudesta.

Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti (Tammi 2020, suomentanut Maija Kauhanen)

Serhii Plokhy: Tšernobyl : ydinkatastrofin historia (Otava 2020, suomentaneet Kyösti Karvonen ja Seppo Raudaskoski)

Roxane van Iperen: Auschwitzin sisaret (Bazar 2020, suomentanut Sirpa Parviainen)

Susan Heikkinen: Pullopostia Seilin saarelta (SKS 2020)

Haemin Sunim: Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa (Aula&Co 2017, suomentanut Lauri Porceddu)

Kristine Barnett: Ihmeellinen mieli : poikani tarina (Otava 2013, suomentanut Eija Tervonen)

Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana (Kirjapaja 2019, suomentanut Jaana Kapari-Jatta)

Ronja-Ilona Junkkari: Herkän ihon alle (Reuna 2020)

Mika Mäkeläinen: Kimlandia (Atena 2019)

Kauko Röyhkä: Marjatan poika (Docendo 2019)

Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen (Siltala 2016) ja Kirja tytölleni (WSOY 2018)

Siiri Magga-Miettunen: Siirin kirja (Kustannus-Puntsi 2002)

Raakel Lignell: Älä sano että rakastat (Siltala 2019)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023