Vuoden parhaat lukukokemukset: Nuortenkirjoja


Vuoden parhaat lukukokemukset -sarjan aloitusosan löydät täältä

Vuoden parhaat -sarja huipentuu ihaniin, mukaansatempaaviin nuorille aikuisille suunnattuihin kirjoihin. Laadukasta young adult -kirjallisuutta ilmestyy valtavasti. Tässä ovat meidän suosikkimme.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä

Margaret Rogerson: Kirjojen tytär. Pääosassa ovat kirjanvartijat, jotka vartioivat vaarallisia kirjoja. Mukana on velhoja ja taikuutta, mutta ei ihan Potterin tyyliin!



Lauren James – The Reckless Afterlife of Harriet Stoker (Walker Book, 2020)

Englanninkielinen nuortenkirja, joka kertoo Harriet Stokerista joka eräänä iltana lähtee kouluprojektia varten ottamaan valokuvia hylätystä koulurakennuksesta. Kuvia ottaessaan hän kompastuu rappusissa ja putoaa. Putoamisella on kohtalokkaat seuraukset ja Harrietin elämä päättyy siihen. Vai päättykö sittenkään – Harriet nimittäin tulee lopulta tajuihinsa, ja hänelle selviää vähitellen, että hänestä on tullut aave. Eikä hän ole rakennuksessa yksin, vaan se on täynnä muitakin aaveita, jotka ovat kuolleet eri aikakausina, osa lähiaikoina ja osa jopa satoja vuosia sitten. Aaveita yhdistää se, että kukaan heistä ei voi poistua rakennuksesta ilman että hajoavat lopullisesti atomeiksi. He ovat siis ikään kuin elämän ja kuoleman rajamailla. Aaveilla on myös jokaisella erilaisia kykyjä, jotka ilmaantuvat jonkin aikaa kuoleman jälkeen.

Harriet otetaan ystävällisesti vastaan, mutta hänpä ei olekaan lainkaan tyytyväinen tilanteeseen eikä suostu hyväksymään sitä, että hän on lopullisesti jumissa rakennuksessa muiden aaveiden kanssa. Harriet on valmis tekemään mitä tahansa löytääkseen keinon päästä kotiin. Siis aivan mitä tahansa…

Tämä kirja yllätti minut! Uppouduin täysin tarinan maailmaan. Henkilöt olivat kiinnostavia ja tuntuivat hyvin eläviltä vaikka olivatkin – no, kuolleita. Mielenkiintoisin hahmo oli päähenkilö Harriet, jonka persoona poikkesi perinteisistä nuortenkirjojen hahmoista: Harriet on itsekäs, tyly ja tarpeen tullessa jopa hyvin raaka. Toki hänenkin käytöksensä takana on tiettyjä syitä, jotka lukijalle kirjan edetessä selviävät.


Elizabeth Acevedo: Clap When You Land (Hot Key Books 2020)

Acevedon kolmas teos Clap When You Land kertoo Caminon ja Yahairan tarinaa. Camino asuu Dominikaanisessa tasavallassa ja odottaa aina kesäisin kuumeisesti isänsä vierailuja. Yahaira puolestaan elää melko mukavaa elämää New Yorkissa. Tytöillä ei ole mitään yhteistä – paitsi isä, joka menehtyy lento-onnettomuudessa.

Kirjassa tarinaa kerrotaan molempien tyttöjen näkökulmasta, mikä luo tasapainoisen tunnelman ja auttaa ymmärtämään niin nuorten naisten elämää kuin heidän isäänsä ja hänen salaisuuksiaan. Acevedon säeromaaneissaan rakentamat maailmat ovat eläviä ja tunnistettavia ja vaikka kirjan aihe on rankka, siinä on paljon toivoa ja sisua. Tarinaa kerrotaan suurella sydämellä ja se on täynnä pysäyttäviä hetkiä.

Clap When You Land ilmestyy keväällä 2021 Kariston kustantamana ja Leena Ojalatvan suomentamana nimellä Maata jalkojen alle. Tänä vuonna suomeksi ilmestyi Acevedon aiempi teos Kaikilla mausteilla (Karisto 2020, suom. Leena Ojalatva), joka on elämäniloinen ja kannustava, todellinen hyvänmielen romaani. Ja saa varmasti veden herahtamaan kielelle, joten lukuevääksi kannattaa varata herkkuja!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023